Ukrayna Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Şartlar, Avantajlar ve Başvuru

Ukrayna vatandaşlığı özellikle Ukrayna yaşam şartlarının bir Türk vatandaşı için kolay olduğundan dolayı ilgi görüyor. Pek çok ülkede Türk parasının değeri düşükken Ukrayna için bu durum geçerli değil. Her ne kadar son yıllarda Ukrayna Grivnası ile Türk parası arasındaki fark azalsa da hala Türk parasının daha değerli olduğunu söylemek mümkün.

Eğer düzenli bir geliriniz ya da birikiminiz varsa bu parayla Ukrayna’da yaşamayı ve bu süreci daha kolay bir hale getirmek için vatandaşlığını almayı düşünebilirsiniz.

Ülkemizde Ukrayna denildiğinde akla ilk gelen gece hayatı olsa da ülkenin eğitim oranının oldukça yüksek olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca tarihi ve mimarisi de görülmeye değer.

Ukrayna Vatandaşlığına Nasıl Geçilir?

Ukrayna vatandaşlık kanunu 1991 yılında kabul edilmiş ve hala geçerliliğini aynı şekilde korumaktadır. “Ukrayna vatandaşlığı almak zor mu? kolay mı?” sorusu en çok sorulan sorulardan birisi.

Ukrayna vatandaşı olmak pek çok ülkenin vatandaşlığını almaya göre daha kolay; ancak yine de direkt vatandaşlık alamayacağınızı ve sizi önemli bir sürecin beklediğini bilmelisiniz.

Anne, Baba ve Büyükanne, Büyük Baba Ukrayna Vatandaşı İse Ukraynalı Olmak

Anne ya da babanız Ukrayna vatandaşı ise; sizinde Ukraynalı olma şansınız bulunuyor. Üstelik işlemler de oldukça kolay şekilde gerçekleşiyor. Eğer Ukrayna’da doğduysanız direkt olarak vatandaşlık alabiliyorsunuz. Fakat Ukrayna’dan başka bir ülkede doğduysanız ve anne ile babanızdan en az birisi Ukraynalı ise; vatandaşlık almak için Ukrayna’da yaşamanız şart.

Çoğu zaman asıl merak edilen büyükanne ya da büyükbabanın Ukrayna vatandaşı olması durumunda torunun da vatandaşlık alıp alamayacağı. Eğer tüm akrabalık belgelerinizi bulup, aile büyüklerinizin Ukrayna vatandaşı olduğunu kanıtlayabiliyorsanız siz de vatandaşlık alabilirsiniz. Fakat bu durumda vatandaşlık şartlarını karşılayıp karşılamadığınız incelenir.

Ukrayna Vatandaşı Olmak İstiyorum. Şartlar, Belgeler ve Başvuru Süreci

Ukrayna Vatandaşı Olmak İstiyorum. Şartlar, Belgeler ve Başvuru Süreci

Ukrayna Vatandaşı ile Evlenerek Vatandaşlık Almak

Ukraynalı bir kişi ile evlenmek Ukrayna vatandaşı olmak için en kolay yol. Evliliğinizi Türkiye ya da Ukrayna’da yapmanız fark etmiyor. Ukrayna’ya vizesiz hatta pasaportsuz(yeni çipli kimlik kartı ile) olarak gidebileceğiniz için direkt olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Evlilik yolu ile vatandaşlık almak için ya ülkede 5 yıldır yaşıyor olmanız ya da 2 yıldan beri bir Ukrayna vatandaşı ile evli olup bu süreci Ukrayna’da geçirmeniz gerekiyor.

Göç bürosuna başvurunuzu yaptığınızda eğer yeterli miktarda Ukrayna’da yaşamadıysanız öncelikle oturum izni alırsınız ve bu süreci eşinizle beraber Ukrayna’da geçirebilirsiniz.

Evlilik nedeni ile Ukrayna vatandaşı olsanız da yine ülkenin vatandaşlık şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor. Bu nedenle işe Ukraynaca’yı öğrenerek başlayabilirsiniz.

Oturum İzni ile Ukrayna Vatandaşlığı Almak

5 yıl boyunca Ukrayna’da yaşadıktan sonra ülkenin vatandaşlık koşullarına uygunsanız vatandaşlık alabilirsiniz. Fakat elinizi kolunuzu sallayarak gidip ben Ukrayna oturum izni almak istiyorum diyemezsiniz. Bu nedenle ülkede oturma izni almak için bir nedeniniz olmalı. Bu neden Ukrayna’da eğitim almak, çalışmak ya da yatırım yaparak bir iş kurmak olabilir.

Yatırım Yaparak Ukrayna Vatandaşı Olmak

Yatırım yaparak vatandaşlık almak pek çok ülke için mümkün. Ukrayna da yatırım yoluyla vatandaşlık alabileceğiniz ülkelerden birisi. Avantajı ise; yatırım yapmanız gereken rakamın pek çok Avrupa ülkesine göre çok daha düşük olması.

Ukrayna vatandaşı olmak için 100.000 dolar değerinde yatırım yapmanız gerekli. Ancak bu miktarı ülkede emlak alarak gerçekleştiremezsiniz. Doğrudan ülke ekonomisine katkıda bulunulması gerekiyor. Bu nedenle ya bir iş kurmanız ya da bir şirkete ortak olmanız gerekiyor.

Göç bürosuna başvuru yaparak Ukrayna bankaları aracılığı ile yatırımınızı yaptıktan sonra D türü kalıcı oturum vizesine başvurmanız gerekiyor. Oturma izni alıp 5 yıl ülkede yaşadıktan sonra vatandaşlık için de başvuruda bulunabilirsiniz.

Ukrayna’da Doğum Vatandaşlık Almayı Sağlar Mı?

Anneniz Ukrayna’da doğum yaptıysa ülke vatandaşı olup olamayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak böyle bir şansınız yok. Ukrayna kişinin yalnızca Ukrayna’da doğmuş olmasından dolayı vatandaşlık vermiyor.

Doğumla vatandaşlık almanın tek istisnası ise; çocuğun anne ve babasının belli olmaması. Bu durumda kökleri nereye dayanırsa dayansın Ukrayna vatandaşı olarak kabul edilir ve devlet tarafından bakımı sağlanır.

Ukrayna Vatandaşı Olmanın Avantajları - Çifte Vatandaşlık - Ukraynalı ile Evlenmek

Ukrayna Vatandaşı Olmanın Avantajları – Çifte Vatandaşlık – Ukraynalı ile Evlenmek

Ukrayna Vatandaşlık Koşulları

Ukrayna vatandaşlığı için bazı şartları sağlıyor olmanız gerekiyor. Bu şartlar kimi durumlarda esneyebiliyor ya da değişiklik gösterebiliyor.

  • Ukrayna vatandaşlık kanununa göre vatandaşlık alabilmek için başka bir ülkenin vatandaşı iseniz çıkmanız gerekiyor. Ancak bu kanun uygulanmıyor.
  • Vatandaşlık almadan önce en az 5 yıl boyunca ülkede yaşamanız isteniyor. Öncelikle size daimi oturma izni veriliyor ve bu süreçte iyi bir vatandaş olup olmayacağınız gözleniyor.
  • Ukrayna kanunlarını bilmeniz isteniyor ve vatandaşlık başvurunuz onaylanmadan önce anayasa sınavına giriyorsunuz.
  • Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca ve eğer Ukrayna vatandaşı olmak istiyorsanız Ukraynaca’ya da hakim olmalısınız. Dili bilip bilmediğinizi anlamak için hem yazılı hem de sözlü mülakatlar bulunuyor.
  • Ülkede yaşayabilmek için yeterli maddi durumunuz olması gerekli. Bunun için Ukrayna’da çalışıyor olabileceğiniz gibi size bakacak kişinin bulunması ya da yeterli birikiminiz olması da kabul edilir.

Ukrayna Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Ukrayna vatandaşlığı için nereye başvuru yapılır öğrendikten sonra gerekli belgeleri belirleyerek bu belgeleri tamamlamanız gerekiyor.

Evrakların tamamının Ukraynaca olması gerektiğini unutmamalısınız. Vatandaşlık başvurunuz için gerekli evraklar şu şekilde:

  • Var olan vatandaşlığınıza dair bir kanıt. Pasaportunuz ya da kimlik kartınız olabilir.
  • Ukraynaca bildiğinizi kanıtlamak için bir kurs sertifikası. Eğer bu belgeniz yoksa ekstra bir sınava girmeniz gerekir.
  • Ukrayna’da yaşamak için aldığınız oturum izniniz.
  • Oturum izni ile Ukrayna’da yaşarken vergilerinizi ödediğinize dair dekontlar (Kendinizde bir kopyasını bırakmayı unutmayın.)
  • 3 adet biometrik fotoğraf
  • Ukrayna’da yaşamak için gerekli maddi imkanlarınızın olduğunu kanıtlayan bir belge (Maaş bordrosu ya da hesap dökümü olabilir.)
  • Eğer bir engeliniz varsa bu engeli belirten sağlık raporu

Ukrayna Çifte Vatandaşlığı Kabul Ediyor Mu?

Ukrayna çifte vatandaşlık konusunda kafaları karıştıran bir kanuna sahip. Ukrayna vatandaşlık kanununa göre ülkede çifte vatandaşlığa izin verilmiyor. Ancak bu durum kontrol altında değil.

Bir Ukraynalı farklı bir ülkenin vatandaşlığını ya da bir yabancı Ukrayna’nın vatandaşlığını alabiliyor. Ukrayna’da kontrol olmadığından dolayı ülke sınırları içerisinde siz sadece Ukrayna vatandaşı kabul edilirsiniz. Farklı bir ülkenin vatandaşı olduğunuzdan dolayı herhangi bir avantaj ya da dezavantaj yaşamanız söz konusu değildir. Ancak dilerseniz ikinci milliyetinizden vazgeçmeyebilirsiniz. Bu durum tespit edilmediği sürece (ki kolay kolay da bu konuyla ilgilenilmez.) herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Ukrayna Vatandaşlığının Avantajları

Ukrayna vatandaşı olduğunuzda doğduğundan beri Ukraynalı olan kişilerle aynı haklara sahip olursunuz. Ukrayna’da çalışabilir, devlet memuru olabilir, daha kolay ticaret yapabilirsiniz. Giriş çıkış işlemlerinde uğraşmazsınız ve kira kontratı yaparken ya da ev alırken pek çok formalite ile uğraşmanıza gerek kalmaz.

Ukrayna vatandaşlığı alma konusunda istekleri asıl arttıran ise; Ukrayna’nın AB üyelik sürecinde olması. 2018 yılı itibari ile Ukrayna AB üyesi değil. AB ülkelerinin kapıları 2017 yılında Ukrayna’ya açıldı.

2017 yılından itibaren Ukrayna vatandaşları yalnızca kimlik kartları ile beraber tüm Schengen ülkelerine rahatça gidebiliyorlar. Schengen vize muafiyeti bulunuyor ve 90 gün boyunca rahatça seyahat edebiliyorlar.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Leyla Işık dedi ki:

    Ukrayna çifte vatandaşlık 2018 kanunlarına göre kabul ediliyor mu? Kağıt üzerinde herhangi bir gelirim gözükmüyor ama aslında var. Orada yaşamak istiyorum.

    • seyhan dedi ki:

      leyla ışık ben 2018 30 aralık günü geldim şimdi karkhiv’de yaşıyorum burada yaşamak için en kolay yol evlilik ve 2 yıl içinde vatandaşlık alabiliyorsun dün 10/01/2019 günü nikah işlemleri için baş vuruda bulunduk kız arkadaşım ile bize 12 şubat 2019 gününe nikah tarihi verdiler bu tarihten itibaren 2 yıl boyunca türkiye’ giriş yapmayacağım ve ukrayna vatandaşı olacağım . senin eğer 100.000 $ 150.000$ gibi bir birikimin var ise burada ticaret yaparak da vatandaşlığını alabilirsin

    • Onur dedi ki:

      Leyla hanım başka yollarıda var

  2. Kadir Işık dedi ki:

    Ukrayna vatandaşlık almak kolay mı? Hoş, ülkenin durumu baya sıkıntılı şu an ama kız arkadaşım Ukraynalı ama evlenmek istemiyoruz. O yüzden oturum ya da vatandaşlık almak istiyorum.

  3. Muhammet Taş dedi ki:

    Ukrayna vatandaşlık alıp bana tecrübelerini aktarabilecek var mı? Ücretli yardım da alabilirim.

    • Tuğba dedi ki:

      3 yıl önce Ukrayna vatandaşlığı aldım. Gerekli konularda bilgiler aktarabilirim. Yardımcı olurum. Herhangi bir ücret istemiyorum.

    • Kenan dedi ki:

      Ukraynali bi kadınla evlilik yaparsam kaç yıl orda yaşamak lazim ve ordan norveçe nasıl resmi gecebilirim

      • Kayra dedi ki:

        Yabancı Ukraynalı ( Ukrayna Diaspora Kimliği ) sahibiyim, surekli oturum ve vatandaşlığa geçiş yapabilirmiyim? Eger bunlar uygunsa nasıl bir yol izlemeliyim.
        Teşekkürler.

  4. Enes Polat dedi ki:

    Malum, Ukrayna artık Kıbrıs gibi oldu. Baya yavru vatan 🙂 Biz de sık sık gidip geliyoruz ama oraya yerleşmek aklımızda var. Merkezde 30.000 dolara 1+1 ev alsam vatandaşlık almamız mümkün olur mu? Ukrayna vatandaşlık şartları ağır mı? Savaş durumunda eve el koyulabilir mi?

    • Hakkı dedi ki:

      Tuğba hanım merhaba, bende Ukrayna vatandaşlığı almak istiyorum ve 9 yıllık evliyim. Falan bana Türk vatandaşlığından çıkmak gerektiği söylendi. Bunu bir çözümü var mı? Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz.