Güney Kore Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Güney Kore vatandaşlığı özellikle Türk halkı tarafından en sık araştırılan vatandaşlıklardan birisi. Kore savaşında ülkemizin Kore’ye yaptığı yardımlarla beraber iki halk arasında güzel bir dostluk başlamıştır. Günümüzde hala Kore’de Türk olduğunuzu söylediğinizde oldukça güzel karşılanıyorsunuz.

Uzak doğu kültürüne ve Güney Kore halkına duyulan ilgi, dizi ve filmleri de Türkiye’de oldukça yer tutmuş durumda. Hal böyle olunca “Kore vatandaşı olmak istiyorum. Nasıl Güney Kore vatandaşı olabilirim?” sorusu sık sık sorulmaya başlanıyor.

İçeriğimizde Güney Kore vatandaşı olmak isteyenlerin tüm sorularını cevaplamaya çalıştık. Ancak aklınıza takılan farklı sorular olursa yorumlar kısmından sorabilirsiniz.

Güney Kore Vatandaşı Nasıl Olunur?

Güney Kore genel anlamı ile kendi kültürüne bağlı ve asimile olmamış bir ülke. Kültürünü korumak adına vatandaşlık başvurularının kabulü konusunda çok hassas davranmakta ve genellikle de kabul etmemektedir.

Güney Kore vatandaşlığı almak zor olduğundan Güney Kore’de yaşamak istiyorum diyen kişiler oturma ve çalışma izni alarak yaşamayı tercih edebiliyor.

Evlilikle Güney Kore Vatandaşlığı Almak Mümkün Mü?

Evlilikle Kore vatandaşı olmak için 19 yaşında ya da daha büyük olmanız gerekiyor. Evliliği Türkiye ya da Güney Kore’de yapabilirsiniz. Ancak Türkiye’de evlendiyseniz evrakların Kore’ye aktarılması ve evliliğin resmi olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Eğer direkt olarak Kore’de evlenirseniz işiniz daha kolay olur.

Evlilik sonrasında vatandaşlık almanız için ya 2 yıllık evli olup 2 yılı Güney Kore’de geçirmiş olmanız ya da 3 yıllık evli olup 1 yılını Kore’de geçirmiş olmanız gerekiyor.

Pek çok ülkede evlilikle vatandaşlık alımı konusu oldukça esnek ama Kore bunlardan birisi değil. Evlilik sonrasında evliliğin gerçek olup olmadığı, vatandaş olmak isteyen kişinin Kore dilini ne kadar iyi konuştuğu, kültüre hakimiyeti gibi konulardan bir mülakata girmesi gerekiyor.

Güney Kore Vatandaşlığı  Şartlar -Başvuru Süreci - Çifte Vatandaşlık

Güney Kore Vatandaşlığı Şartlar -Başvuru Süreci – Çifte Vatandaşlık

Doğum Yolu ile Güney Kore Vatandaşlığı Alınır Mı?

Kişinin yalnızca Güney Kore’de doğmuş olması vatandaşlık almak için yeterli olmuyor. Bu durumun tek istisnası çocuğun ülkede doğup anne ve babasının bilinmiyor olması.

Güney Kore vatandaşı olmak için anne ya da babadan en az bir tanesinin Güney Kore vatandaşlığının bulunması gerekiyor. Aksi durumda doğan bebeğin ülke vatandaşlığına kaydı mümkün olmaz.

Oturum İzni Yolu ile Güney Kore Vatandaşı Olunur Mu?

Oturum ve çalışma izni olarak yaşamını Güney Kore’de sürdüren pek çok göçmen bulunuyor. Özel bir durumunuz yoksa vatandaşlık almak için tek yolunuz da oturum izni ile belli bir sürede ülkede yaşayıp ardından vatandaşlık için başvuruda bulunmanız. Ancak ne yazık ki bu başvuruların onay alma ihtimali reddedilme ihtimaline göre daha düşük.

Güney Kore vatandaşlığına başvuru yapmak için en az 5 yıl boyunca ülkede yaşamış olmanız gerekiyor. Bu süreci oturma izni alarak geçirebilirsiniz. 5 yılın ardından başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvurunuz değerlendirirken en önemli kriter ülkenin diline ne kadar hakim olduğunuz. Temel seviye dil bilgisi yeterli olmayacaktır. Mutlaka düzgün bir şekilde Korece yazıyor ve konuşabiliyor olmanız gerekiyor.

Ülkede yaşadığınız süreçte iyi bir vatandaş olduğunu kanıtlamanız ve herhangi bir suça bulaşmamış olmanız şart. Ayrıca ülkenin kültürüne de hakim olmalısınız. Tüm bunlarla ilgili ayrıntılı bir mülakata alınırsınız ve mülakat sonrasında başvurunuz sonuçlanır.

Yatırım Yaparak Güney Kore Vatandaşı Olmak Mümkün Mü?

Yatırım yaparak Güney Kore vatandaşlığı alınamıyor; ancak daimi oturma izni alabilirsiniz. Böylelikle ülkeye rahatça giriş çıkış yapıp yaşayabilirsiniz. Üstelik böylelikle kendi ülke vatandaşlığınızdan da çıkmamış olursunuz.

Yatırım yolu ile kalıcı oturum izni almak için ülkeye 50 milyon Güney Kore Won’u yatırım yapmanız gerekiyordu. Ancak bu konuda çok fazla başvuru yapıldığından dolayı rakam yükseltildi ve 100.000.000 KRW değerine çıktı.

100.000.000 KRW yaklaşık olarak 600.000 TL’ye denk gelmekte.

  • Güney Kore D-8 vizesi almak için kendiniz ya da ülke vatandaşı bir ortak ile beraber bir şirket kurmanız gerekiyor.
  • Kurduğunuz iş yerinde minimum 5 adet işçiye iş vermelisiniz.
  • Ülkede en az 5 yıl yaşadıktan sonra Güney Kore F5 vizesine de başvurabilirsiniz.
Güney Kore Vatandaşlık Şartlar ve Belgeler

Güney Kore Vatandaşlık Şartlar ve Belgeler

Güney Kore Vatandaşlık Şartları

Güney Kore vatandaşlık şartlarını taşıyor olmanız her zaman vatandaşlık almanız için yeterli olmayabilir. Yapılan sınavda bu şartları yeterince taşıdığınızı da kanıtlamanız gerekiyor.

  • Kendiniz başvuru yapacaksanız en az 20 yaşından gün almış olmanız
  • Ülkede kalıcı oturma vizenizin (F-5 vizesi) bulunması ve 5 yıllık oturma izninizin en az 3 yılında ülkede ikamet etmiş olmanız
  • Kendinizi ve eğer varsa ailenizi de geçindirebilecek maddi yeterliliğe sahip olmanız
  • İyi derecede Korece bilmeniz ve Güney Kore kültürünü benimsemiş olmanız gerekli temel şartlardan.

Güney Kore Vatandaşlık Başvurusu

Güney Kore vatandaşlığı almaya karar verdiyseniz önünüzde zorlu bir süreç olduğunu bilmelisiniz. Öncelikle vatandaşlık başvurusu için gerekli olan evrakları hazırlamalısınız.

  • Güney Kore vatandaşlık başvurusu evraklarının Kore diline çevrilmiş olması gerekiyor. Farklı dildeki başvurular kabul edilmez.
  • Vatandaşlık başvurusu için göçmenlik bürosundan alınan formu doldurulmuş hali ve 4X5 cm boyutlarında biyometrik fotoğraf
  • Pasaportunuzun renkli fotokopisi (Orjinali de yanınızda olsun.)
  • Vatandaşlığa başvurmak istediğinizi beyan eden dilekçe
  • 30.000.000 KRW paranız olduğunu kanıtlayan hesap dökümünüz (Bazı durumlarda bu istenmeyebilir.)
  • Ülkede yaşadığınız sürece oturduğunuz evin tapusu ya da kira sözleşmesi

Yukarıdaki belgeleri göçmenlik bürosuna teslim etmenizle beraber ilk başvurunuzu yapmış olursunuz. Eğer başvuru belgelerinde bir sıkıntı yoksa sıra sınava girer.

Vatandaşlık sınavı 2 aşamalıdır. İlk aşama test sınavı olup ülkenin tarihi, siyasi durumu gibi konularda sorular çıkar. Böylelikle ülke kültürü hakkında bilgileriniz ölçülmüş olur.

İlk sınavda 60 ve üzeri puan alıp sınavı geçerseniz sözlü mülakata girmeyi hak edersiniz. Bu mülakatta hem dil bilginiz hem de ülke hakkındaki düşünceleriniz incelenir.

Her iki sınavı da geçtikten sonrası artık evrak işleri olup göçmenlik bürosu sık sık değişen adımlar hakkında sizi detaylı şekilde bilgilendirecektir.

Güney Kore İltica Kabul Ediyor Mu?

Güney Kore iltica kabul ediyor. Ancak son yıllarda Güney Kore’den sığınma talep edenlerin sayısı her geçen gün artmakta. Bu nedenle bu konuda oldukça hassas davranılıyor. Hatta Güney Kore halkı tarafından da da mültecilerin ülkelerine geri gönderilmeleri için imza kampanyaları oluyor.

Güney Kore’ye iltica etmek için ülkenizde yaşam güvenceniz olmaması gerekiyor. Ancak başvuruların önemli kısmında yalana başvuruluyor. Bu nedenle görevliler çok hassas davranıyor.

Güney Kore’de Yaşayan Türkler

Güney Kore’de yaşayan Türklerin sayısı oldukça fazla. Evlilik, eğitim, iş gibi nedenlerle her yıl binlerce kişi Güney Kore’ye yerleşiyor. Burada yaşayan kişilerin yorumları ise genellikle olumlu.

Güney Kore’de Türk olduğunuzu söylediğinizde ülke vatandaşları genellikle geçmişte kendilerine yapılan yardımdan dolayı teşekkür ediyor. İndirimli alışveriş yapmanızda kolaylık sağlıyor ve sizi ellerinden geldikleri kadar iyi şekilde ağırlamaya çalışıyorlar.

Güney Kore Çifte Vatandaşlık Kabul Ediyor Mu?

Güney Kore çifte vatandaşlığı onaylamayan ülkelerden birisiydi; ancak 2010 yılında çıkardığı yeni kanun ile beraber kısmi olarak çifte vatandaşlık için onay vermeye başladı. Türkiye de çifte vatandaşlığı kabul eden ülkelerden olduğundan dolayı bazı durumlarda Güney Kore çifte vatandaşlığı almanız mümkün.

  • 2010 yılı sonrasında yabancılarla evlenen Koreliler ya da Korelilerle evlenen yabancılar
  • Üstün hizmet durumu nedeni ile vatandaşlık alanlar
  • Ebeveynleri Güney Koreli olan; ancak yurt dışında doğan çocuklar
  • 65 yaş ve üzeri olan Güney Kore vatandaşları çifte vatandaşlığa başvuruda bulunma hakkında sahiptir.

Çifte vatandaşlık başvurusunu yalnızca Güney Kore’de yapabilirsiniz. Farklı ülkelerin konsolosluk ve büyükelçiliklerinde başvuru yapılmamakta.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Sevim Şimşek dedi ki:

    Çalışma izni almadan güney kore oturma izni alabilir miyim? Orada yaşamak istiyorum ama bir iş bağlantısı kuramadım. Yerleşince dil kursuna gidip sonra orada çalışmak istiyorum.

    • Fatih dedi ki:

      Egitim Vizesi D2 alabilirsin Turkiyedeyken basvur Universitenin dil okuluna ( Pyongtaek Universitesi 5 aylik 3.000.000 won ) o sure zarfinda cevre yapip calisabilirsinde

  2. Muhammed Polat dedi ki:

    Son zamanlarda Güney Kore’ye iltica etmek isteyenlerin sayısının arttığını okudum. O yüzden neredeyse hiç vermiyorlarmış. Zaten saçma sapan şeylerden de iltica olmaz ve bir daha Türkiye’ye dönemezsiniz. O yüzden daha mantıklı şeyler düşünün.

    • Fatih dedi ki:

      Halen cok kolay veriyolar 6 ay Koreden cikamiyosun sonra 15 gunu gecmemek kaydiyla Istedigin yere gidip gelebiliyosun

  3. Mehmet dedi ki:

    Korede çalışmak istiyorum kepçe operatörü yum yardimci olursaniz sevinirim

  4. melike dedi ki:

    ya biz şimdi koreye gittik diyelim korede yaşıyoruz orda işe gidiyoruz evimizde var onların nerde haberi olcakki korede kaldığımızdan cevap bekliyorum

    • Elif Ateş dedi ki:

      Ee giriş yapıyorsunuz ve çıkmamışsınız yetmez mi 🙂

    • Damla keskin dedi ki:

      Ya sen simdi koreye gittin diyelim birincisi pasaportla ulkeye giris yapiyorsun ve 90 dun sonra cikisin yoksa zaten kacak olmus oluyorsun herhangi bir sekilde yakalanirsan ulkeden atilirsin. Ayrica oturma izni olmadan evde alamazsin yani bir kimlik olmasi gerekiyor onuda oturma izni ile alabiliyorsun. Hadi ise gidiyorum demistin ya 90 gunluk vize turist vizesidir. Ve bir is yeri turist calistiramaz calistirirsa yuksek cezalara uygulaniyor ondan kimse sicak bakmiyor.. ulkeden mazeretsiz 90 gun icinde cikis yapmazsan hukuki islem vs baslatiliyor yani hakkinda pek hayirlisi olmaz. Hayal dünyaniz ile ciddi meselelerin icine elinizi kolunuzu sallayarak gitmediginiz gormek dilegiyle

    • tarık akturk dedi ki:

      sen gıtmekmı ıstıyorsun

    • Yağmur dedi ki:

      Öncelikle üniversitede seçtiğiniz mesleğin iyi olması gerek bence yabancı dil öğretmenliği ingilizce öğretmenliği ve en önemlisi koreceyi çok iyi şekilde bilmek gerekir bana bir arkadaşım korece öğretiyor koreye taşınmayı ve vatandaşlık izni almayı düşünüyorum korece bilmek ve korede yaşamak çok önemli

  5. Fatma dedi ki:

    Peki başvuru için nerye gitmemiz gerekiyor türkiyede?

  6. Fatma dedi ki:

    Bide diyelimki 6 aylık vize aldık oraya gitigimizde oturm ve çalışma izni alıdık diyelim vize süresi bitsede orda kala biliyoruzmu 5 yıl yoksa vize biti diye kacak durumundayız.

    • Ceyda dedi ki:

      oturma izni aldıysan vizeye gerek yok. oturma izninin süresi bittiğince yenilersin. ben türkiye vatandaşı değilim her 2 yılda bir oturma iznimi yeniliyorum . 3 aylık vizen vardır diyelim orda 2 yıllık oturma izni aldın vizen bitse dahi oturma iznin var kaçak olmuyorsun.

  7. NEHİR NİSA GEZDER dedi ki:

    Üniversite okuduktan sonra nasıl vatandaşı olabilirim