Ukrayna Oturma İzni (D Vizesi) Almak

Ukrayna oturma izni nasıl alınır? Oturma izni almadan Ukrayna’da yaşamak mümkün mü soruları Türk vatandaşları tarafından sıklıkla soruluyor.

Ukrayna’ya gösterilen ilgilinin temeli pasaportsuz gidilmesine dayanıyor. 2018 yılı itibari ile Türk vatandaşlarının yalnızca kimlikleri ile pasaportsuz seyahat edebilecekleri 4 ülke bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Ukrayna.

Ukrayna’da yaşam şartlarının Türkiye’ye göre çok daha uygun olması ülkenin dikkat çekmesinin bir diğer nedeni. Gerek konaklama gerekse yemek içmek neredeyse Türkiye fiyatlarının yarısına denk geliyor.

Ukrayna’da Yaşamak İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Ukrayna’ya vizesiz ve pasaportsuz seyahat edilebilmesi “Ukrayna’da oturma izni olmadan yaşayabilir miyim?” sorusunu da beraberinde getirmekte. Ancak ne yazık ki böyle bir serbestlik bulunmuyor.

Ukrayna’ya vizesiz olarak gidebilirsiniz; ancak izin verilen süre 90 gün ile sınırlıdır. Ülkeye giriş yapılırken giriş tarihiniz veritabanına kaydedilmekte ve 90 günün sonunda çıkmazsanız başınızı belaya sokabilirsiniz.

Ukrayna’da yaşamak isteyenlerin mutlaka en azından D vizesi alması gerekmekte. Ekstra olarak süresiz oturma izni, çalışma izni ya da Ukrayna vatandaşlığı alma koşulları da incelenebilir.

Ukrayna D Vizesi Nedir?

Ukrayna’da belli bir süre yaşamak için almanız gereken vize D vizesidir. Uzun süreli vize olarak bilinir ve orada çalışacak ya da eğitim alacaksanız D vizesi almanız gerekir.

Ukrayna D vizesi ilk etapta genellikle tek girişli olarak verilir. Ancak iş ya da eğitim durumunuzun ortaya koyulması ile beraber Ukrayna’da vizenizin süresi uzatabilir ve çok girişli olmasını sağlayabilirsiniz.

Ukrayna D vizesini eğitim, çalışma ve evlilik nedeni ile alabilmeniz mümkün. Vizeyi alma amacınıza göre size verilen izinler de çeşitlilik gösterecektir.

Ukrayna Oturma İzni Nasıl Alınır?

Ukrayna’ya belli bir nedenle gidiyorsanız eğitim, iş gibi nedenlerle 2 yıla kadar ikamet izni alabilirsiniz. Ancak eğer Ukrayna kalıcı ikamet izni almak için 3 seçenek bulunuyor. Bunlar;

  • Bir Ukrayna vatandaşı ile evlilik yapmak
  • Yetişkin olmamış bir Ukraynalı çocuğu evlat edinmek
  • Yatırım yaparak bir iş kurmak ya da var olan bir işe ortak olmak.
Ukrayna Süreli Oturma Vizesi - Kalıcı İkamet İzni - Avantajları - Oturma İzni Başvurusu

Ukrayna Süreli Oturma Vizesi – Kalıcı İkamet İzni – Avantajları – Oturma İzni Başvurusu

Eğitim Nedeni ile Ukrayna Oturma Vizesi Almak

Ukrayna’da eğitim almak en rahat oturma izni alabileceğiniz yöntemlerin başından geliyor. Ülkede oldukça başarılı eğitim kurumları mevcut ve bunlar için herhangi bir sınava girmeniz gerekmiyor.

Ukrayna’da eğitim almak ve daha sonra Türkiye’de çalışmak istiyorsanız diplomanızın Türkiye’de geçerli olup olmayacağından emin olmalısınız. Bu durum eğitim alacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir.

Eğitim vizesi ile Ukrayna’ya gidecekseniz okulunuzun kabul mektubu, pasaportunuz, temiz kağıdınız ve Ukrayna’da yaşayacağınız süreçte ihtiyaç duyacağınız paranın belgesi yanınızda olmalıdır.

Eğitim nedeni ile yalnızca süreli oturum izni alabilirsiniz ve genellikle okul süreniz boyunca geçerlidir. Okulu uzatma durumunda vizenizi de uzatmanız gerekir.

Evlilik Nedeni ile Ukrayna’da Oturum İzni Almak

Bir Ukraynalı ile evlenmeyi genellikle Türk erkekleri tercih etse de böyle bir evlilik yapan kadınların sayısı da çok az değil. Evlilik sonrasında Ukrayna’da oturum izni alma süreci oldukça kolay oluyor.

Evlilikle Ukrayna oturum izni almak kolay olduğundan dolayı formalite evlilikler de sık sık görülüyor. Bir Ukrayna’lı ile evlendikten sonra öncelikle evliliğinizi belgelemeniz gerekir.

Öncelikle Türkiye’de yaptığınız evlilik normal şartlarda Ukrayna’da geçerli olmadığını bilmelisiniz. Türkiye’de evli olmanıza rağmen Ukrayna’da tekrar da evlenebilirsiniz. Eğer bir Ukraynalı ile Türkiye’de evlendiyseniz evlilik cüzdanınızla beraber Ukrayna’da evliliğinizi onaylatmalısınız.

Ukrayna’da evliliğinizi kanıtlamanızın akabininde süreli Ukrayna oturma izni alırsınız. İlk etapta 1 yıllık bir oturum vizesi verilir.

1 yılın bitiminde süreniz uzatılır ve 2 yıla tamamlanır. 2 yıl boyunca bir Ukraynalı ile evli kaldıysanız artık süresiz oturum izni alabilirsiniz.

2 yıl evli kaldıktan sonra boşansanız dahi süresiz oturma izniniz devam eder.

Evlat Edinme Yolu ile Ukrayna Oturma İzni Almak

Ukrayna’da da reşitlik yaşı 18 ve eğer siz henüz 18 yaşına gelmemiş bir çocuğu evlat edinirseniz Ukrayna oturma izni alma hakkı kazanırsınız.

Evlat edinerek alacağınız oturma izni süresiz olacaktır. Ancak bu süreç çok kolay bir süreç değildir. Evlat edinme sürecinde oldukça sıkı kontroller bulunur ve gidip direkt olarak ben bir çocuk evlat edineceğim diyemezsiniz. Ancak Ukraynalı bir akrabanızın vefatı durumunda çocuğunu evlatlık alma gibi istisna durumlarda bu yöntemden yararlanılabilir.

Ukrayna Oturma ve Çalışma İzni Almak - Gerekli Belgeler, Şartlar ve başvuru

Ukrayna Oturma ve Çalışma İzni Almak – Gerekli Belgeler, Şartlar ve başvuru

Ukrayna’da Çalışma ve Oturum Vizesi Almak

Eğer Ukrayna’da bir iş bulduysanız süreli oturum vizesi alabilirsiniz. Bu şekilde alacağınız vizenin süresiz olma durumu yoktur. Ukrayna’da iş bulmak için Türkiye’deki kurumlardan yararlanabilir ya da Ukrayna’ya vizesiz olarak gidip iş bulduktan sonra vize için başvuruda bulunabilirsiniz.

Ukrayna iş imkanları ve maaşları Türkiye’ye göre daha düşük olduğu için çalışma ve oturma izni çok fazla tercih edilmiyor. Ukrayna oturma izni almak isteyen kişilerin genellikle sabit bir geliri bulunuyor ve bu geliri Ukrayna’da yaşayarak harcamak istiyorlar.

Ukrayna’da çalışmak ve yaşamak istiyorum diyorsanız iş bulduktan sonra gerekli evraklarla başvurarak kısa süre içerisinde oturma izninizi çıkarabilirsiniz. Öncelikle 6 aylık bir oturma izni verilir ve bu süreç sonrasında ülkede çalışmaya devam etmek istiyorsanız süreniz uzatılır.

Yatırım Yoluyla Ukrayna Oturma Vizesi Almak

Ukrayna’da yatırım yaparak kalıcı ikamet izni almanız mümkün. Ukrayna’da kalıcı oturma izni almak için en az 100.000 dolarlık bir yatırım yapmanız gerekiyor. Bu yatırımın emlak alımı ile yapılması kabul olmamakta. Bir iş kurmanız ya da bir işe ortak olmanız gerekiyor. Ayrıca sermayenin mutlaka Ukrayna’ya getirilmesi gerekiyor.

Ukrayna Oturma İzni Şartları

Ukrayna’da oturma izni almak için büyük şartlar bulunmuyor. Eğitim, çalışma, evlilik gibi temel şartları sağlıyorsanız ve eğer adli bir suçunuz bulunmuyorsa yalnızca gerekli belgeleri bir araya getirerek oturma izni için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ukrayna’da Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler

Ukrayna’da oturma izni almak için gerekli belgeler vizenin süreli ya da kalıcı olması ile beraber vizeyi hangi amaçla alacağınıza göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle vize alma nedeninizi belirterek konsolosluk ya da büyükelçiliklerden tam evrakları öğrenebilirsiniz. Ancak tüm vize çeşitleri için gerekli olan bazı evraklar mevcut. Bunlar;

  • Süreli ya da kalıcı ikamet izni için Ukraynaca’ya çevrilmiş olan başvuru formu
  • Pasaportunuz
  • Son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz biyometrik fotoğrafınız
  • Herhangi bir suça karışmamış olduğunuzu kanıtlayan temiz kağıdı
  • Ukrayna’da yaşayacağınız adresin belgesi

Ukrayna Oturma İzni Kaç Günde Çıkar?

Ukrayna süreli oturma izni alacaksanız işiniz kolay. Eğer evraklarınız tamsa ve herhangi bir şüpheli durumunuz yoksa 3-10 gün içerisinde oturma izninizi alabilirsiniz.

Kalıcı ikamet izni ise; daha uzun bir süreçtir. Evlat edinme ve yatırım yolunu tercih edecekseniz bu işlemlerin tamamlanmasının beklemeniz ve ardından başvuru yapmanız gerekiyor. Evlilik nedeni ile kalıcı oturum izni alacaksanız evliliğinizin üzerinden 2 yıl geçmesini beklemeniz gerekiyor. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra ortalama 30 gün içerisinde süresiz oturma izni alabilirsiniz.

Ukrayna Süresiz Oturum İzninin Avantajları

Ukrayna oturma izni ile Avrupa seyahatlerinin yapılıp yapılamayacağı en sık merak edilen sorular arasında. Ancak mümkün değil.

Ukrayna’da oturum izni aldığınızda iş kurma konusunda pek çok rahatlık yaşarsınız. Her ne kadar bazı evrak işleri olsa da ev kiralamanız mümkün olur. Fakat bunun dışında Ukrayna vatandaşlığının avantajlarına oturum izni ile sahip olamazsınız.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. mesut dedi ki:

    merhaba ben ukrayna d vizesi oturum izni almak istiyorum çalışmak için oraya gitmek ve oraya yerleşmek istiyorumbunun için bana yardımcı olursanız sevinirim

  2. Gürcan dedi ki:

    Merhabalar,
    Evlilik amaçlı Ukrayna’da oturma izni almak istiyorum. 7 yıllık evliyim aynı zamanda Ukrayna da evliliğim kayıtlı onaylı durumda. İki sorumuz olacak ;
    1) Ukrayna da eşimin ailesi kirada oturuyor. Evin kira olması sorun yaratır mı? Yoksa ev sahibi mi olmamız gerekir?
    2) Oturum izni almak için Ukrayna da sürekli veya belirli bir süre kalmak gerekiyor mu? Normalde Türkiye de yaşıyoruz ama senede 1-2 kez gidip geliyoruz.

    Teşekkürler,