Norveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Norveç’e Yerleşmek

Dünyanın en mutlu ülkesi olarak bilinen Norveç, her yıl çok sayıda kişinin ilgisini çekiyor. Doğal olarak Norveç oturma izni nasıl alınır sorusu her yıl çok sayıda kişinin zihnini meşgul ediyor.

AB ya da AEA ülkelerinden birinin vatandaşı olanlar, Norveç’te kalmak için oturma izni prosedürleriyle uğraşmazlar. Ancak diğer ülke vatandaşları ve Türk vatandaşları oturma izni almadan Norveç’te kalamazlar.

Vize ile gidildiğinde süre 90 gün ile sınırlıdır ve 90’den fazla kalacak olanlar, Norveç’te çalışacak olanlar önce oturma izni almalıdır.

İlginizi Çekebilir: Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Norveç oturma izni, ülke sınırları içinde bulunmadan da alınabiliyor. Bu açıdan oldukça avantajlısınız. Özellikle çalışmak için gitmek isteyenler önce iş görüşmesi ile iş ayarlayıp sonra oturma izni talebinde bulunabilirler.

Norveç birçok bakımdan yaşanılası bir ülke ama her şeyi geride bırakıp oraya yerleşme fikrini etraflıca düşünmenizde fayda var.

Norveç’e yerleşmek istiyorum diyorsanız önce oturma izni ile ülkede birkaç yıl yaşayabilirsiniz. Sonrasında Norveç göçmenlik başvurusunda bulunarak vatandaşlık talebinde de bulunabilirsiniz. Elbette bunlar uzun vadedeki planlar olacaktır çünkü vatandaşlık işlemleri için uzunca bir süre beklemek gerekiyor.

Norveç oturma izninin çalışma izni yerine de geçtiği de biliniyor. Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa oturum kartınızı alarak Norveç’te çalışmaya da başlayabilirsiniz. Dolayısıyla çalışma izni yerine doğrudan oturma iznine başvurmanız daha doğru olacaktır.

Norveç Oturma İzni ve Çeşitleri

Norveç’te oturma ve çalışma izni nasıl alınır konusundan önce hangi oturma izni türüne başvuracağınızı belirlemelisiniz.

Norveç’te iş imkanı oldukça fazladır ve iş aracılığıyla hem oturma ve çalışma izni almayı düşünebilirsiniz. İş, eğitim, aile birleşimi gibi sebeplerle Norveç oturma izni alabilirsiniz.

90 günden uzun süren eğitim dönemi için alınan eğitim oturma izni de bu kapsamdadır. Hangi sebepten oturma iznine başvuracaksanız; buna yönelik şartları taşımalı ve gerekli belgeleri toparlamalısınız.

Norveç Oturma İzni için Şartlar

Norveç’e nasıl gidilir diyorsanız; gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalısınız. Oturma iznine başvurmak için öncelikle 18 yaşınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Küçük yaşta eğitim amacıyla başvuru yapılacaksa çocuğun yanında yasal vasiyi bulunmalıdır. Oturma iznine başvuracak kişilerin, yasal geçmişlerinin temiz olması önemlidir.

Başvuruda bulunacak kişilerin, uzun zaman geçerliliği olan pasaportlarının da hazırda olması gerekir. Bu genel şartların dışında başvuru yapmanıza neden olan duruma yönelik şartları yerine getirdiğinize emin olmalısınız.

Norveç'e Yerleşmek İstiyorum - Norveç Vatandaşlık Şartları

Norveç’e Yerleşmek İstiyorum – Norveç Vatandaşlık Şartları

Eğitim için gidiyorsanız; okuldan gelen davet mektubunuzun olması ve gerekli mezun derecelerini taşıyor olmanız; iş için gidiyorsanız işveren tarafından hazırlanmış resmi bir mektup almış olmanız gerekiyor. Ayrıca ülkede geçiminizi sağlayabilecek durumda olduğunuzu da yetkililere ispat etmeniz; yani belirli bir miktar birikmiş paranız olması gerekiyor.

Norveç oturma izni için dil şartı aramıyor ama dil biliyor olmanız başvurunuzu mutlaka olumlu etkileyecektir.

Mülakatta İngilizce konuşmanız bile faydalı olabilir ama bilmiyorsanız da mülakatın Türkçe yapılmasını tercih etme hakkına sahipsiniz.

Norveç Oturma İzni için Gerekli Belgeler

Norveç oturma izni için sizin yerinize bir başkası başvuru yapacaksa; bu kişiye vekaletname vermeniz gerekiyor. Böylece yapılan başvuruları Norveç yetkilileri kabul ediyor.

Belgelerin kopyalarını alacaksanız; mutlaka A4 kağıdını tercih etmeli ve belgeleri zımbalamadan, etiketlemeden ve yırtmadan teslim etmeye özen göstermelisiniz. Başvuru için nüfus kayıt örneğini, pasaportunuzun bir kopyasını, en az 3 adet ölçüleri uygun vesikalık fotoğrafı, temiz sicil kağıdınızı, bankada bulunan varlığınızı gösteren banka dekontunu başvuru dosyanıza eklemelisiniz.

Aile göçü için yapılacak oturma izni başvurularında tüm ailenin tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneğini de dosyaya eklemelisiniz. Belgelerin hepsi hem orijinalleriyle hem İngilizceye çevrilmiş kopyalarıyla dosyada bulunmalıdır.

Eğitim için başvuracak olanlar öğrenim durumlarını gösteren belgeyi, Norveç’teki okuldan aldığı davet mektubunu ve varsa ön kayıt belgelerini dosyanıza ekleyebilirsiniz.

İş için oturma izni alacak olanlar, işveren tarafından verilmiş resmi mektubu, Norveç’ten çağrılmışsa oradan gelen davet mektubunu, kendi işin için izin alacaksa iş yerine ait ticari belgeleri başvuru dosyasına eklemelidir.

Norveç vatandaşıyla evlenmek suretiyle ülkeye gidecek olanlar evlilik gerçekleşmişse aile cüzdanını, gerçekleşmemişse Norveç’teki planlamaları gösteren belgeleri yetkililere sunmalıdır.

Norveç Oturma İzni için Online Başvuru

Norveç oturma izni için belgeleri teslim etmeden önce konsolosluğun web sitesinde bulunan başvuru panelinden kayıt olmanız gerekmektedir.

İlk kez girecek olanlar önce yeni bir hesap oluşturmalıdır. Kayıt aşamasını tamamladıktan sonra e-posta adresinize mektup, başvuru formu ve kayıt ücretini ödediğinizi gösteren belgeyi göreceksiniz. Bu belgelerin de çıktısını alarak diğer belgelere eklemeli ve hepsini yetkililere teslim etmelisiniz.

Kayıt ücreti oturma izni türüne göre değişiklik göstermekle beraber Norveç para birimi NOK üzerinden belirlenmektedir.

Norveç Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Türk vatandaşları Norveç oturma izni için başvurularını büyükelçiliklere ve konsolosluklara yapmamalı.

Türk vatandaşları oturma izni başvuruları için belirli şehirlerde bulunan vize başvuru merkezlerini tercih etmelidir. Sadece Ankara, İzmir ve Antalya illerinde bulunan vize başvuru merkezleri oturma izni başvurularını alıyor. Diğer illerden yapılacak başvurular için bu merkezlere gelinmesi gerekiyor.

Norveç Oturma İzni Başvuru Süreci

Oturma izni başvurunuz için online kaydı yaptıktan sonra gerekli belgeleri toparlayarak vize başvuru merkezine gitmeli ve belgelerinizi teslim ederek süreci resmen başlatmalısınız. Bu işlem için önceden vize başvuru merkezinden randevu almanız gerekmektedir.

Belgelerinizi randevu günü ve saatiniz geldiğinde gidip şahsen teslim etmeli; vekalet verdiyseniz vekiliniz şahsen gidip teslim etmelidir. Bu aşamadan sonra yetkililer gerekli incelemeyi yapıp sizi mülakata davet edecektir.

Mülakat bittiğinde başvurunuz sonuçlanmış sayılmayabilir. Yetkililer mülakatı de değerlendirmeye katarak sizi bir süre daha bekletebilir. Aile göçlerinde tüm aile bireylerinin mülakata gelmesi gerekir.

Norveç Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvuru yapılan vize başvuru merkezinde oturma izni dışında, çalışma izni, kısa süreli vize başvuruları da alınmaktadır. Dolayısıyla sadece oturma iznine bağlı olmayan bir yoğunluk olabilir.

Başvuru türünüze, vize başvuru merkezinin yoğunluğuna göre başvurunuzun sonuçlanma süresi değişiklik gösterecektir.

Başvuru işlemlerinizi yetkili birimlerle görüşerek takip edebilirsiniz. Ayrıca başvuruda bulunduğunuz vize başvuru merkezinin web sitesinden de başvurunuza yönelik bilgilere göz atabilirsiniz.

Norveç Oturma İzni Başvuru Sonucu

Başvurunuzu resmen yaptıysanız ve mülakata da gittiyseniz artık sonucu beklemeye başlayabilirsiniz.

Başvurunuz kabul edilip incelendikten sonra tarafınıza olumlu ya da olumsuz bilgi verilecektir. Ayrıca başvuru durumunuzu vize başvuru merkezinin web sitesinden de takip edebilirsiniz.

Başvurunuz olumlu sonuçlanmışsa UDI web sitesine girerek Norveç polisinden randevu talebinde bulunmalısınız çünkü oturma izni kartınızı Norveç polisinden alacaksanız.

Randevu talebinizi yapmadan, elinize oturma izin kartınız gelmeden ülkede bulunamaz ve çalışamazsınız. Başvurusu olumlu sonuçlananlar için Norveç polisinden randevu alma süresi 7 gündür. 7 iş günü içinde randevunuz almış ve kartınızı elinize almış olmalısınız.

Başvurunuz herhangi bir sebepten reddedilmişse sonuç size bildirilecektir. Ret mektubu ve pasaportunuz büyükelçilik tarafından vize başvuru merkezine gönderilir. Buradan pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

Olumsuz sonuçlanan başvurularda yetkililer sizi makul bir sebepten reddetmişse; şartlarınızı gözden geçirip yeniden başvuru yapabilirsiniz ama kesin olarak reddedilen başvuruların yinelenmesi sonucu değiştirmeyecektir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Orhan Köse dedi ki:

    Norveçte bir iş buldum ama önce şimdiki işimden istifa etmem lazım. Norveç oturma izni verme konusunda bir sıkıntı yaratır mı? Kesin verirler mi?

  2. nelliy dedi ki:

    Verdiğiniz bu önemli bilgiler için eneğinize sağlık