Kanada’ya Yerleşmek İçin Ne Yapmalıyım?

Kanada’ya yerleşmek dünya vatandaşlarının en büyük temennilerinden bir tanesidir. Dünya genelinde en refah ülkelerden biri olan Kanada yaşam şartlarıyla birçok ülkeden çok daha iyi durumda görünür. Her yıl binlerce vatandaşlık başvurusu alması da tam olarak buna bağlanabilir.

Kanada’ya yerleşmeyi düşünen ve bu konuda neler yapabileceğini merak eden kişiler, doğru bilgileri edinmeleri gerektiğini unutmamalılar. Yanlış bilgiler, gerek prosedür konusunda gerekse ülkede yaşama hususunda sıkıntı yaşanmasına neden olabilir.

Kanada’ya yerleşmek ve orada yeni bir hayata başlamak için önce ülkeyi ve şartlarını tanımak daha sonra başvuru sürecine hakim olmak gerekir. Her şey eksiksiz ve doğru şekilde yapıldığında başvurulardan olumlu sonuç almak çok da zor olmayacaktır.

Kanada Göçmen Kabul Ediyor mu?

Kanada göçmenlik başvurusu, ülkeye yerleşmeyi hayal eden binlerce kişinin merak ettiği hususlardandır. Kanada’da yaşayabilmek adına göçmenlik alımlarını yakından takip etmek ve ne zaman başvuru yapılacağını iyi bilmek gerekir.

Yapılan son açıklamalar neticesinde ülkenin birkaç yıla kadar 1 milyon göçmeni kabul edeceği bildirilmiş, başvuruların yavaş yavaş alındığı gözlemlenmiştir.

2019, 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan göçmen alım projesi, Kanada’nın yaşlı nüfus sorununun önüne geçmek ve doğum oranlarını yükseltmek için alınan önlem niteliğindedir.

Dünyanın herhangi bir yerinden başvuru kabul edilen ülkede önemli olan prosedürlere uymaktır. Doğru başvuru sonucunda Kanada göçmenlerinden biri olmak zor değildir.

Kanada’ya Nasıl Yerleşilir?

Kanada’ya nasıl yerleşebilirim sorusunu soran kişilerden biriyseniz ülkede göçmen olmanın son derece kolay olabileceğini bilmelisiniz. Pek ülkeyle kıyas edildiğinde Kanada’da yaşamak oldukça kolaydır.

Ülkeye nasıl iltica edileceğini, nereye başvuru yapılacağını, nasıl para kazanılacağını, nerede ikamet edileceğini düşünmek ve arkasından harekete geçmek gerekir. Her şeyi düşündükten sonra size yalnızca başvuruda bulunmak kalır.

Kanada’da göçmen olabilmenin temelde 2 şartı bulunmaktadır. 2 şarttan herhangi birini yerine getirmeniz halinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkündür. Birinci şart başvuru daveti almak, ikincisi ise oturma izni için başvuruda bulunmak olacaktır.

Kanada’ya Göçmenlik İçin Davet Alma Şartı

Kanada’ya iltica etmek için aranan şartlardan bir tanesi davet almaktır. Başvuru daveti kısmında öncelikli olan birkaç soru bulunur ve sorulara cevabınız önemlidir.

Birincisi yalnız mısınız yoksa biriyle birlikte mi yaşıyorsunuz; ikincisi ise kişisel verileriniz neler şeklindedir.

Davet aşaması size puan verilen aşama olarak tanımlanabilir çünkü sahip olduğunuz özelliklere göre derecelendirilmeniz mümkün kılınır.

Kişinin mesleği, ailevi durumu, dil donanımı, uluslararası sahada etkinliği, eğitim durumu gibi hususlar neticesinde derecelendirme yapıldığı unutulmamalıdır.

Derecelendirme yapıldıktan sonra başvuru havuzuna alınmanız ve hemen arkasından evraklarınızı tamamlamanız dile getirilir. Yeterli görülmeniz halinde başvurunuza onay almanız zor değildir.

Kanada Göçmenliği İçin Oturma İzni

Kanada oturma izni de göçmen olabilmeniz için aranan kriterlerden bir tanesidir. Ülke vatandaşlarından biri olabilmeniz için sizden beklenen evrakları toparlamanız ve binlerce kişi gibi sıralamaya girmeniz beklenir.

Başvuru havuzu ismi verilen havuza alındıktan sonra evraklarınız incelenir, yeterli olup olmadığınız izlenir ve arkasından onay almanız sağlanır.

Oturma izni almanın da kendine has şartları olduğu için ülkede önce oturma izni şartlarını sağlamak ve arkasından ülke vatandaşlığı için başvuruda bulunmak gerekir. Eksik belge olmaması, şartların tam sağlanması halinde Kanadalı olmak çok da zor değildir.

Kanada Göçmenliği İçin Özel Vize Alınmalı mı?

Kanada göçmenlik başvurusu 2019 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi farklılıklar göstermiştir. Her yıl düzenleme yapıldığı göz önüne getirildiğinde takip etmenin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Göçmenlik başvurusunda bulunmadan önce vizenizin bu duruma uygun olduğunu gözden geçirmeniz gerekir.

Ülkeye giren yabancılar farklı amaçlarla seyahat ettikleri için göçmen olmak isteyenlerin ayrı bir vize alması esastır. Vize başvuru sürecinde göçmenlik amacınızın olduğunu belirtmeniz önemlidir. Vizeyi bu şekilde aldığınızda göçmen başvurularını yapmanız da kolay bir hal alacaktır. Aksi halde başvurularınızın gerçekleşmesi mümkün değildir.

Kanada’ya Yerleşmek İçin Nereye Başvuru Yapmalı?

Kanada göçmenlik başvurusu nereye yapılır sorusunun cevabı değişkendir. Birbirinden farklı eyaletlere ve bölgelere sahip olan ülkede her eyalet ayrı bir süreç geçirir. Sizin dikkat etmeniz gereken nokta hangi eyalette ikamet edeceğinize karar vermektir.

Genel olarak bakıldığında Kanada göçmenlerinden olursunuz ancak eyaletin farklı bir prosedürü olabilir. Başvuru sürecinde öncelikle hangi eyalette göçmen olacağınızı seçmeli, arkasından eyaletin başvuruları nereden aldığına göz gezdirmelisiniz.

Eyaletlerin başvuru noktaları farklılık gösterdiği için Quebec’in Suriye Şam’dan başvuru alması gibi; Saskatchewan, New Brunswick, Newfoundland, Alberta ya da Manitoba gibi diğer eyaletlerin de farklı noktalardan kabul ettiği unutulmamalıdır.

Kanada’ya Yerleşmek İsteyenlere İpuçları

  • Kanada vatandaşlık şartları dendiği zaman bazı kıstasların esas alındığını bilmeniz gerekir. Önemli olan kıstaslardan bir tanesi yaşınızdır. 18 yaşından büyük olan her birey kendi için başvuruda bulunabilir. Küçük olanlarınsa aile izni ile başvuru yapma şansı vardır.
  • Kanada eğitim şartları konusunda oldukça zengin bir ülke olup, binlerce öğrenciye ev sahipliği yapar. Göçmenlik için iyi bir eğitime sahip olmanız ve kendinizi geliştirmeniz dikkat edilen hususlardandır.
  • Kanada’ya yerleşme hayali kuran kişiler, yetkili kurumun mesleki yeterlilik ve tecrübeye de dikkat ettiğini bilmeliler. Yalnızca meslek sahibi olmanız yeterli değildir. Aynı zamanda kendi alanınızda en az 3-4 yıl kadar çalışmış olmanız da gerekir.
  • Yabancı dil bilgisinin yanında ülkenin tarihi ve kültürel durumu hakkında da bilgi sahibi olmanız önemlidir. Başvurularınız değerlendirilirken bu konuya dikkat edilecektir.
  • Akrabalık, Kanada’ya yerleşme konusunda çok büyük yarar sağlar. Ülke vatandaşı olan bir akrabanız varsa ya da göçmenlik konusunda daha önce hak kazanmışlarsa size de puan kazandıracaklardır.

Kanada’ya Yerleşmek İçin İkamet Şartı Var mı?

Kanada vatandaşı olmak istiyorum diyorsanız, bazı şartları yerine getirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Göçmenlik için başvuruda bulunabilmeniz için aranan en temel şartlardan biri ikamettir.

Göçmenlik başvurularının onay alması için yetkililer, sizin ülkede kaç yıl yaşadığınızı incelerler. Aranan kriter 4 yıl olduğu için 4 yılınızı ülkede geçirmiş olmanız gerekir. Bireyin 4 yılın en az 3 tam yılını ülke topraklarında geçirmesi halinde başvuru yapması mümkündür.

İkamet şartını günü gününe doldurmamanız halinde göçmenlik başvurusuna hak kazanmanız mümkün olmayacaktır. Süreci iyi takip etmek bu açıdan oldukça önemlidir.

Kanada’ya Yerleşmek İçin Dil Şartı Var mı?

Kanada göçmenlik testine girecek olan kişilerin, ülkenin diline hakim olmaları önemlidir. Yabancı dil bilme şartı hemen her ülkede olduğu gibi Kanada’da da vardır. Yabancı dil bilmediğinizde başvurunuz ciddiye alınmayacaktır çünkü yetkili kurum ve kişiler, kendinizi ne ölçüde anlatabildiğinize dikkat ederler. Yeterli oranda anlatamamanız halinde onay almanıza da izin vermezler.

Kanada’nın eyaletlerine göre aranan dil İngilizce ya da Fransızca olabilir. Kişi her ikisini de konuşabiliyorsa puan olarak diğerlerinden önde kabul edilir. Birini temel olarak bilip diğerini az çok konuşabiliyor ise bu durumda başvuruları incelemeye alınır.

Kanada Göçmenliği İçin Evlilik Önemli mi?

Kanada göçmenlik ekşi sözlük gibi platformlarda sık sık bahsi geçen bir başlıktır. Binlerce kişinin aklında bulunan bu süreçte merak edilen sorulardan biri de evlilikle ilgili olur.

Evli olmanın herhangi bir avantajı ya da dezavantajı var mı diye merak edilebilir. Evliliğinizin göçmenlik hususunda ne avantaj ne de dezavantaj etkisi bulunmaz.

Evli olan kişi başvuru yaparken eşi de onunla gidecekse bu durumda eşe bağımlı ismi verilir. Bağımlının yanında olması kişinin puanının eşi tarafından tamamlanmasını gerekli kılar.

Başvuru yapan kişi yalnızca kendi puanı kendine yetebilirken bağımlı olması puanının bölünmesi anlamına gelir. Biriyle beraber gitmenin yaratabileceği tek olumsuzluk budur. Beraberinde iki kişiye ya da aile söz konusu ise birey başına yeterli miktarda para bulundurulması da önemlidir.

Kanada’ya Yerleşmek İçin Ne Kadar Paraya İhtiyaç Olur?

Kanada’ya gitmenin en kolay yolu diye bir yol yoktur. Prosedürleri her şekilde aşmak gerekir. Temel prosedürlerden biri de paradır. Kişinin yanında kendini ve ailesini geçindirecek kadar parasının olması şarttır.

Süreç içerisinde evraklar için başvuru süreci için harcadığınız paranın dışında ülkeye yerleşmek için de banka hesabınızda yeterince para olması gerekir.

  • Aile birey sayısı 1 kişiden oluşuyorsa bu durumda 10.200 Dolar civarında paranızın olması beklenir.
  • 2 kişilik ailelerde 13 bin dolar, 3 kişilik ailelerde ise 15-16 bin dolar civarında paraya sahip olması gerekir.
  • 7 kişi ve daha fazlası söz konusu ise 26 bin dolardan fazlasına ihtiyacınız vardır.

Belirtilen değerler başvuru yaptığınız yıl içerisinde değişeceği için muhakkak kontrol etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Kanada’ya Yerleşmek İçin Sağlık Raporu Şart mı?

Kanada göçmenlik başvurusu ne zaman sonuçlanır, istediğim sonucu alabilir miyim diye düşünüyorsanız her şeyden önce sizden beklenenleri ne ölçüde yaptığınıza bakmalısınız.

Şartlar arasında yer alan sağlık raporu da bu açıdan son derece önemlidir. Başvuru aşamasında yetkili kurumun sizden isteyebileceği belgelerden biri de sağlık raporudur.

Sağlık raporu herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığınızın olup olmadığına yöneliktir. Beraberinde çalışabilir durumda olmanız da önemlidir çünkü Kanada iş potansiyeline sahip kişilere öncelik veren bir ülkedir.

Çalışıp ailesine bakabilecek kişiler bunu sağlık raporu ile ispat etmek durumundadır.

Kanada’ya Nasıl Gidilir?

Kanada’ya nasıl gidilir sorusunu soran kişilere öncelikle havayolu ile ulaşım yapıldığını belirtmek gerekir. Ülkeyi kısaca araştırdığınızda 10 ayrı eyaletten ve 3 büyük bölgeden oluştuğunu görebilirsiniz.

Seyahat etmek istediğiniz eyaleti belirledikten sonra İstanbul ya da Ankara üzerinden uçak olup olmadığına, saatlerine göz gezdirebilirsiniz. Özellikle dikkat etmeniz gereken nokta aktarma olup olmadığıdır. Aktarmalı uçuşlarda süre uzayabildiği gibi seyahatin maliyetinde de değişimler olabilir.

Kanada yolculuklarının pek çoğu Toronto’ya ya da Ottowa’ya yapılsa da diğer eyaletlere de gidilebilir. Saatinizi ve uçuş özelliklerini belirledikten sonra seyahat sürenizin 8 ila 12 saat arasında değişebileceğini bilmelisiniz.

Kanada’da Yaşam Şartları Nasıl?

Kanada’nın yaşam şartları dendiğinde akla zengin bir ülke gelir ancak sizin ne şekilde geldiğiniz de yaşam şartınız üzerinde etkilidir.

Ülke sınırları içerisine yerleşen ve hayatını burada çalışarak devam ettiren kişiler için Kanada çok pahalı bir ülke değildir. Kendi çalışmak yerine eğitim için gelen ya da aile parası ile yaşayan kişiler için pahalı kabul edilebilecek bir ülkedir.

Dışarıdan bakıldığında çok zengin ve rahat bir imaj çizse de ülkede çalışıp para kazanılmadığı sürece yaşam şartları zorlayıcı olabilir.

Kanada’da Hangi Mesleklere İhtiyaç Var?

Kanada’da ne iş yapılır sorusu da sık sorulan sorulardandır çünkü ülkeye göçmen olarak gelecek kişilerin hemen hepsi iş kaygısı da güdebilir.

Kanada’ya yerleşebilmeniz için kendinize ait yeterlilik belgeniz olması gerekir. Hangi alanda çalışırsanız çalışın yeterlilik belgenizin olması ve iş donanımızın bulunması çok önemlidir.

Kanada’nın özellikle finans, mühendislik, sağlık ve de pazarlama alanlarında çalışana ihtiyaç duyduğu bilinir. Bu alanlarda herhangi bir donanımınız varsa başvurularınızın olumlu sonuçlanması daha kolaydır.

Kanada’da Maaşlar Ne Kadar?

Kanada’da maaş konusu oldukça tartışmalı bir konudur. Göç etmeyi düşünen kişiler çalışacakları sektörü göz önünde bulundurarak maaş alacaklarını akıllarında bulundurmak durumundadır.

Akla gelen konu başlıklarından ilki asgari ücrettir. Öncelikle her eyaletin gelişmişlik durumuna göre farklı maaş uygulaması olduğu bilinmelidir. Genel bir belirleme olmadığı için asgari ücrette de diğer maaşlarda da farklılıklar görülebilir.

Yapılan son düzenlemelerde 1 saat çalışan kişi 15 Kanada doları alabilir. Kanada doları, TL üzerinden 4,4 olarak hesap edilebilir. Dolayısıyla kişi, saati 66 TL civarında günlük aşari ücret alabilir. Asgari ücret eyaletler arasında 11 dolar ile 15 dolar arasında farklılık gösterir.

Asgari ücret dışında maaş hesaplamaları da saat üzerinde yapılabilir. Ülkede günlük kaç saat çalışırsanız alacağınız ödemeler de Kanada doları olarak hesap edilebilir.

Kanada’da Ev Kiraları Ne Kadar?

Kanada’da ev kiraları da ülkenin yaşam şartları başlığı altında öğrenilmelidir. Seyahat etmeyi düşünen, Kanada’ya yerleşme hayali olan kişiler ev kiralarını da muhakkak masraflar arasına yerleştirmelidir.

Kazandığınız bir meblağ olduğu var sayılırsa ülkede ev kiralarının çok yüksek olmadığı dikkatinizi çekecektir. Oda ya da daire kiralamak isterseniz 1 odalı evlerin yaklaşık olarak 1500 1600 dolar kiraya sahip olduğu görülür.

Birkaç odalı evlerden kiralamak niyetindeyseniz bu durumda özel Kanada evlerinden kiralamanız gerekir. Kanada evlerinin kiraları ise 2000 dolardan başlayarak oda sayısına, mevkiine ve durumuna göre farklı olabilir.

Kanada’da Ulaşım Ücreti Ne Kadar?

Kanada’da ulaşım dendiği zaman akla pek çok alternatif gelebilir. Gelişmiş teknoloji ulaşım alanında da kullanan ülke metrodan feribota kadar hemen her alanda ulaşım imkânı tanır.

Tercih edilen ulaşım ikamet edilen eyalete göre de değişir. Gelişmiş eyaletlerde ulaşım maliyeti ile gelişmemiş olanlarda farklılık gösterir.

Genel olarak iç hatlarda 2.50 Kanada doları ile 3.50 arasında değişen tek yönlü gidişler, öğrenciler için bu şekilde değerlendirilir.

18 yaşından büyük olan ve çalışma hayatına başlamış olan kişiler, şehirlerarası yolculuklarında 4 Kanada doları ile seyahat edebilirler.

Kanada’da Yemek Pahalı mı?

Kanada’da 1 aylık masraf dendiği zaman akla gelen temel masraflardan biri de gıdadır. Kanada’nın kendine has mutfağı ve lezzetleri olsa da Türkiye’den gidip kendi yeme alışkanlıklarınızı korumak istemeniz son derece normaldir.

Market alışverişi yapmak istediğinizde alacağınız temel gıdaların fiyatları toplamda 30 Kanada doları civarında olacaktır. Detaylı bir market alışverişi yapıldığında 100 dolar gibi bir ödemeyle mutfağınız doldurabilmeniz mümkündür.

Dışarıdan yemek market alışverişine kıyasla biraz daha maliyetlidir ancak tercih ettiğiniz restorana göre masraflarınızı belirleme şansınız olacaktır.

Kanada’ya Yerleşmek Ne Kadar Zaman Alır?

Kanada’ya yerleşme hayaliniz varsa bunu gerçeğe dönüştürmek için süreye ihtiyacınız olabilir. Kimi başvurular kısa süre içerisinde sonuçlanırken kimilerininki yıllarca sürebilir.

Durumunuza, puanınıza, başvuru esnasında herhangi bir eksiğinizin bulunup bulunmamasına bağlı olarak süre değişken olacaktır.

Genel olarak başvurular 2 yıl içerisinde sonuçlanır ancak 2 yıldan daha uzun süre süren işlemler olabilir.

Göçmenlik için 4 yıl ikameti tamamlayıp daha sonra başvuru yaptığınızda 2 yıl kadar bekleyip başvurunuzun olumlu sonuçlandığını görebilirsiniz. Aksi bir durum olduğunda sürecin uzaması da söz konusu olabilir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Sezai dedi ki:

    Uzun zamandır bu konuda araştırma yapıyorum ama hiç bu kadar detaylı bir yazı görmemiştim. Bana ve kanadaya gelmek isteyen arkadaslara çok yardımcı oldunuz. Ne kadar teşekkür etsem az.

  2. Betül dedi ki:

    Önümüzdeki sene itibari ile Kanadada yaşamak istiyorum. İş şartları, yaşam masrafları her şeyi araştırdım. Eşimle yüksek lisans için başvuru yaptık. Ancak ister istemez bir tedirginlik var. Aynı dönemde kanadaya taşınacak arkadaşlar varsa tanışmak isteriz.