Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Ülkeler

Eşcinsellere iltica hakkı dünyanın pek çok yerinde onların hor görülerek ağır cezalara mahkûm edilmesinden dolayı tanınan bir haktır. Eşcinsellere iltica hakkı tanıyan ülkeler gün geçtikçe çoğalmış ve eşcinsellere zulüm eden toplumlara karşı bir tavır sergilemişlerdir.

Müslümanlığın yaygın olduğu ülkelerde eşcinsel vatandaşlara değişik cezalar verilir, eşcinsel vatandaşlar ömür boyu hapse mahkûm edilir ya da ölümle cezalandırılır. Bunun gibi cezalara dayanamayarak ülkesinden kaçan eşcinsel vatandaşlar da başka ülkelerin iltica haklarından yararlanarak o ülkelere yerleşirler.

AB Ülkelerinden Eşcinsellere İltica Hakkı

AB ülkelerinin eşcinsellere iltica hakkı vermesi 7 Kasım 2013 yılında işleme geçmiştir. İlk olarak Hollanda’ya gelen Ugandalı, Senegalli ve Sierra Leoneli üç erkeğin sığınma talebinde bulunmasıyla iltica hakkı verme düşüncesi başladı.

Hollanda’ya gelen eşcinsel mülteciler ülkelerinde eşcinsel olduklarından dolayı takibe alındıklarını söylediler. Bunun üzerine Hollanda bu üç erkekten eşcinsel olduklarına dair kanıt istediler. Çünkü söyledikleri inandırıcı gelmemişti, başka bir sebepten dolayı Hollanda’ya girmek istedikleri düşüncelerine kapıldılar. Bu nedenle üç eşcinselin isteğini reddetti.

Avrupa Birliği Adalet Divanı bunun üzerine devreye girerek önyargılı yaklaşmadan araştırma yoluna gidilmesini talep etti. Eşcinseller için iltica hakkı tanımak adına bir yasa düzenlemesi yaparak yürürlüğe koydu.

AB Adalet Divanı’nın Eşcinsellere İltica Hakkı Kararları

Dünya üzerinde eşcinselliği yanlış bulup ceza uygulayan birçok ülke vardır. Bunlardan Sudan, İran, Suudi Arabistan, Nijerya, Moritanya, Somali ve Yemen eşcinsellere karşı idam cezası uygulamaktadır. Diğer karşıt ülkelerde ise para cezaları, uzun süreli ya da müebbet hapis cezaları, toplum tarafından dışlanma, kınama gibi cezalarla bu durumu engellemeye çalışmaktadır.

Avrupa Birliği Adalet Divanı eşcinsellere iltica hakkı vermek amacıyla kararlar çıkarmıştır.

  • Avrupa Birliği Adalet Divanı, eşcinsel vatandaşların anavatanlarında kanun halinde olan ya da kanun dışı uygulanan hapis, ölüm ve diğer cezaları olan ülkelerden gelen eşcinsellerin iltica hakkına sahip olmasına karar verdi. Bu durum için kişi cezalara maruz kalmasa bile iltica hakkından yararlanabilir.
  • İltica hakkı için AB ülkelerine başvuran eşcinsel kişilerin, eşcinsel olduklarını saklayarak ülkelerine dönmesi kararı verilirdi. AB Adalet Divanı bu kararı reddederek kişilerin eşcinsel olduklarını saklamadan AB ülkelerinde kalmaları adına karar verdi.
  • 2012 tarihinde İranlı lezbiyen bir kadının vatanına geri dönmesi ve cinselliğini saklaması için baskı kuran Almanya için bu kuralların daha geçerli hale gelmesine karar kılındı.
  • Gerek eşcinsellerin anavatanında gerekse sığınma talep ettiği AB ülkesi tarafından eşcinsellere karşı zulmedici bir tavır takınmak izin verilemez bir kanun haline getirildi.
  • AB ülkelerine gelip iltica hakkı tanınan eşcinsel vatandaşların gizlilik hakkının korunmasına ve aile hayatına, yazışmalarına evine saygı gösterme kararı alındı.
  • Eşcinsellerin bir topluluk olduğu göz önünde bulundurulmasına ve hiçbir ayrım gözetmeksizin haklarının güvence altına alınmasına karar verildi.
  • Eğer eşcinsel kişinin ülkesinde baskı, zulüm, kınama ve çeşitli cezalar yoksa iltica başvurusuna ret cevabı almasına karar kılındı.

Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Avrupa Birliği Ülkeleri

Avrupa Birliği ülkelerinin hepsi eşcinsellere iltica hakkı tanımaktadır. Almanya, Hollanda gibi eşcinseller için iltica hakkı tanınmadan önce, katı kurallar koyarak esneklik tanımayan ülkeler daha çok dikkat edilmektedir.

Almanya, Belçika, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İrlanda, Avusturya, Litvanya, İsveç, Bulgaristan, Portekiz, İtalya, Malta, Finlandiya, Hollanda, Lüksemburg, Polonya, Yunanistan, Danimarka, Slovakya, Hırvatistan, Romanya, İspanya, Macaristan, Letonya ve Slovenya eşcinsellere irtica hakkı tanıyan AB ülkeleridir.

Kanada Eşcinsellere İrtica Hakkı

Güvenli ülke olarak da bilinen Kanada, dünyada iltica konusunda en geniş imkanlara sahip ülke konumundadır. Eşcinsellik dışında da farklı irtica konularında da dünyanın her yerinden insanlara esneklik sağlamaktadır.

Kanada sınırlarına ulaşan eşcinsel vatandaşlar Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Kurumu ofislerine giderek anavatanlarında zulme uğradıklarını, zulme uğramasalar bile ülkelerindeki cezaları bildirerek irtica hakkından yararlanabilirler.

Başvuruyu alan yetkililer eşcinsel vatandaşın Kanada sınırları içinde suç işleyip işlemediğine ya da ülkesinde koruma altında olup olmaması hakkında bir araştırma yaparlar. Araştırma sonucunda eşcinsel vatandaşın suç işlemediğini ve korunma hakkına sahip olmadıklarını gördüklerinde ülkede kalmaları konusunda bir karara varırlar.

Kanada’ya kabul edilen eşcinsel vatandaşlar ülkelerinde zulme uğradıklarına dair delillerle birlikte mahkemeye çıkar. Mahkemede delillerin doğruluğuyla ya da yanlışlığıyla alakalı bir karar verilir. Karar sonucunda eşcinsel kişinin iddiaları doğruysa ülkeye kabul kesinleşir ve bu kişiler Convention Refugees (Kongre Mültecileri) olarak hitap edilir. Eşcinsel vatandaş üç yıl boyunca sorunsuz bir şekilde Kanada’da yaşamını sürdürürse üç yılın sonunda Kanada vatandaşı olur.

Amerika Eşcinsellere İrtica Hakkı

Amerika’da eşcinsel vatandaşlar bir gruba dahil olma konumunda ele alınır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Amerika’da da eşcinsel kişinin anavatanında kötü şartlar, cezalar, zulümler altında olması durumunda iltica hakkından yararlanabilir.

İltica başvurusu yapmak için eşcinsel vatandaşın Amerika’nın sınırları içinde bizzat kendisi olması gerekir. Eşcinsel olduğuyla alakalı bir kanıt aranmaz fakat ülkesindeki krallar ya da kendisine uygulanan cezalar belirtilmelidir.

İltica hakkından yararlanmak isteyen eşcinsel vatandaşın başvurusu olağanüstü bir durum olmadığı sürece yaklaşık iki hafta içinde sonuç gösterir. Olumlu sonuç çıkarsa eşcinsel vatandaş greencard (yeşil kart) sahibi olur. Eğer beş yıl içinde de Amerika sınırları dışına çıkmazsa eşcinsel kişi Amerikan vatandaşı olur.

Norveç Eşcinsellere İrtica Hakkı

Norveç’te irtica hakkından yararlanmak isteyen bir eşcinsel birey ülkesinde eşcinsel olduğundan dolayı özgürlük ve yaşama hakkını tehdit eden durumların olduğunu, eğer geri dönerse bu cezalara yine mahsur kalacağını bildirmelidir. Norveç’te irtica hakkından yararlanabilmek için eşcinsel kişinin geçmesi gereken aşamalar vardır.

Norveç’te Eşcinsellere İrtica Hakkı İçin Mülakatı

Eşcinsellerin Norveç’te irtica hakkından yararlanması için öncelikle bir mülakattan geçmesi gerekir. Eşcinseller bu ilk adımda Norveç polisi ile iletişime geçerler. Mülakat sırasında hiçbir baskı altında kalmadan ya da yalana başvurmadan eşcinsel vatandaşın derdi dinlenir. Ülkesinde karşı karşıya kaldığı cezalar doğru bir şekilde anlatılmalıdır.

Yanlış anlatımlar, yanıltıcı bilgiler eşcinsel vatandaşın sınır dışı edilmesine sebep olabilir. Bu yüzden doğru bilgi çok önemlidir. Mülakat sırasında polisler bazı belgeler isteyebilir, eşcinsel kişinin bu belgelere erişimi o anda olmayabilir. Böyle durumlarda kişi belgeleri tamamladığında polise iletmelidir. Eğer eksik ya da yanlış bilgi verildiği düşünülüyorsa yine Norveç polisi ile iletişime geçilerek olayın doğrusu anlatılmalıdır.

Mülakatta istenilen belgeler kimlik bilgileri, aile durumu, irtica başvurusu nedenleridir. Bunun yanında eşcinsel bireyin neden savunmasız kaldığı, sağlık sorunları hakkında da belgeler istenir. Bu belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmelidir.

Norveç’te Eşcinseller için İrtica Hakkı Sonuçları

Norveç’e eşcinsel olduğu için irtica başvurusu yapan kişi sonuç açıklandığı zaman bir sonuç mektubu alır. Bir avukat aracılığıyla mektup açıklanabilir ve eşcinsel kişi farklı çözüm yöntemleri ile karşılaşabilir.

Eğer eşcinsel kişi için göçmen oturum izni sonucu çıkmışsa göçmen olarak Norveç’te oturmaya başlar. Eşcinsel vatandaşa yaşayacağı bir yer verilir ve eşcinsel vatandaş burada yaşamına devam eder. Eğer ülkenin huzurunu bozacak bir harekette bulunmazsa kalıcı oturum izni alabilir.

Eşcinsel vatandaş için sınırlı oturum izni çıkmışsa bunun anlamı ya sınırlı bir sürede oturum izni verilmiştir ya da kısıtlı şartlar altında eşcinsel kişinin yaşamına devam edeceği anlamına gelir.

Sonuç olarak eşcinsel kişinin başvurusu ret edilirse kişi yanlış ve yalan bilgi vermekten sınır dışı edilebilir. Eğer eşcinsel kişi bunun yanlış bir karar olduğunu düşünürse karara itiraz edebilir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Ülkeler Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Ülkeler için yorumda bulun

    Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Ülkeler için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Eşcinsellere İltica Hakkı Tanıyan Ülkeler için ilk yorumu yapabilirsin.