Endonezya Oturma İzni Nasıl Alınır?

Endonezya oturma izni nasıl alınır sorusu son yıllarda daha revaçta olmuştur. Özellikle iş gücü alımıyla ilgili ön planda olan Endonezya’da çok sayıda Türk vatandaşı çalışmaktadır.

Gidiş sebebiniz iş ise Endonezya’da oturum almak daha kolay olacaktır. Endonezya’da çalışmak sadece Endonezya çalışma vizesi ile mümkündür. Çalışma vizesi, oturma izni ile birlikte verilmektedir ve süreleri bitince aynı şekilde beraber yenilenmelidir.

Genellikle oturma izni ve çalışma izni aynı sürelerde verilmektedir ama evlilik, eğitim gibi durumlarda çalışma izni düşünmüyorsanız belirtmelisiniz.

Endonezya ülkesine iş dışında çok fazla rağbet yoktur ama farklı bir amaç gidiyorsanız da ülkenin çok detaylı şartlar aramadığını bilmelisiniz.

Gidiş sebebiniz ne olursa olsun bu ülkede yaşamak hatta Endonezya vatandaşlık başvurusu yapmak istiyorsanız; iş bulup çalışmaya başlamalısınız.

Endonezya iş imkanları yine Endonezya’da Türk şirketlerin varlığı ile fazlalaşmıştır. Dolayısıyla işinizi orada ya da ülkeye gitmeden Türkiye üzerinden ayarlamanız mümkündür.

Endonezya’da oturma izni alabilmek için gerekli şartları sağlıyorsanız; gerekli belgeleri hazırlayarak işlemlere başlayabilirsiniz.

Oturma izni başvurusu için Endonezya sınırları içinde olmanız önemlidir. Bu nedenle öncelikle Endonezya vizesi nasıl alınır bakmalı ve ülkeye gidiş için vize almalısınız.

Vize almadan, yasadışı yollarla ülkeye girerseniz; oturma izni yapmaya gittiğiniz anda ülkeden dışarı çıkartılırsınız. Bu nedenle başvuru sürecinde ülkede yasal olarak bulunmanız oldukça önemlidir.

Endonezya Oturma İzni için Şartlar

Endonezya oturma izni için belirlediği şartları kategorilere ayırmıştır. En genel haliyle başvuracak kişinin 18 yaşından büyük olması, pasaport sahibi olması, yasal geçmişinin temiz olması, iş anlaşması ile geliyorsa anlaşmış olduğu bir iş kurumu olmalıdır.

Oturma izni türüne göre çeşitli şartların da arandığı ülkeye çalışmak için gidecek olanların ayrıca iş yerinden sponsor kağıdı alabilmesi önemlidir. Ülkede her ikamet izni türünde sponsorluk aranmaktadır.

Endonezya Oturma İzni - Evlilik Yoluyla Oturma Vizesi Almak

Endonezya Oturma İzni – Evlilik Yoluyla Oturma Vizesi Almak

Ülkede her ilin göçmenlik bürosu kendi inisiyatifinde kararlar aldığından şartlar bakımın uygun olsanız bile reddedilme olasılığınız var. Çalışacağınız şirketin, göçmen bürosunda işlem yaptırabileceği bir elemanı varsa daha şanslısınız demektir.

Çalışma izni de alacaklar olanlar farklı şartları sağlamaları gerektiğini unutmamalıdır.

Endonezya Oturma İzni için Gerekli Belgeler

Endonezya oturma iznini alabilmek için belgelerinizin eksiksiz olarak yetkililere sunulması önemlidir. İş anlaşmasını yaparak gidecek olanlar, iş yerinden aldıkları sponsorluk belgelerini de başvuru dosyasına eklemelidir.

Tüm başvurular için pasaport, kimlik ve fotokopisi, fotoğraf, ülkede ayarlanmış bir konut varsa bu konutun adresi, kira kontratı varsa bir kopyası, Endonezya vatandaşı ile evlilik söz konusuysa evliliği gösteren belgelerde hazırlanmalıdır.

Belgelerin Türkçe, İngilizce ve Endonezyaca olarak hazırlanması işinizi yarayabilir. Oturma izni daha genel belgelerle alınabilirken; çalışma izni de alacak olanların ekstradan birçok belgeyi hazırlaması gerektiği unutulmamalıdır.

Oturma izni başvurusunda en önemli şartlardan bir tanesi ülkeye girişinizin yasal şekilde olmuş olmasıdır. Aksi halde oturma izni almak için büroya gittiğinizde doğrudan polislere teslim edilir ve ülkenize gönderilirsiniz.

Endonezya Oturma İzni Türleri

Endonezya’nın oturma izni sisteminde sponsorluk aktif olarak işlemektedir. Endonezyalı kadınla evlenmek ya da erkekle evlenmek söz konusu olsa bile Endonezya vatandaşı olan kişi yabancının sponsoru şeklinde hareket etmelidir.

Ülkenin KITAS ve KITAP şeklinde iki farklı oturma izni vardır. KITAS 6 ay ile 1 yıl arasında geçerli olan geçici ikamet iznini ifade etmektedir.

En yaygın şekilde tercih edilen ikamet türü budur ve mutlaka sponsor gerektirir. Bu izin türünde önce bir yıllık oturma izni verilir ve daha sonra 12 ayda bir yenilerek kullanılır. Toplam 5 yıl bu şekilde yenileme işlemiyle kullanılır.

İkinci oturma izni türün yani KITAP 5 yıl geçerli olan, uzun süreli oturma iznidir. Beş yıl tamamlandıktan sonra dört kez daha beşer  yıl olarak uzatılabilir. KITAP oturma izni genellikle sponsor gerektirir ve genellikle evlilik ile ülkeye gelenler tarafından tercih edilir.

Endonezya’da yaşamak planı olanlar uzun süreli KITAP iznine başvurabilir.

Endonezya Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Endonezya oturma izni başvuruları ülkede bulunan göçmen bürosuna yapılmaktadır. Ülkede Immigrasi olarak da bilinmektedir. Yabancı vatandaşlar göçmenlik bürolarının şubelerinde işlemlerini yaptırabilirler.

Göçmen idarelerinin internet siteleri de aktif şekilde işlemektedir. Durumunuza uygun bilgilere bakarak web site üzerinden detaylı bilgileri alabilirsiniz.

Endonezya Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Endonezya oturma izni başvurularına çoğu zaman hızlı yanıt vermektedir. İş yoğunluğunun olduğu zamanlarda bir süre beklemeniz gerekebilir. Göçmen bürosunun çalışma saatlerini ve günlerini öğrenmeden gitmemeniz önerilir.

Ülkeye vize ile giriş yapmışsanız ve daha uzun süre kalmak istiyorsanız; vizenizin bitmesine en az 30 gün kala oturma izni başvurunuzu yapınız. Belge hazırlıkları, başvuru ve inceleme sürelerini hesap ederek işlem gününü belirlemeniz gerekiyor.

Endonezya Oturma İzni ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Endonezya oturma iznini yenileme zamanı geldiğinde mutlaka işlem yaptırmalısınız. Bu nedenle oturma izninizin bitmesine son 30 iş günü kala gidip yenileme başvurusunda bulunmalısınız.

Yenileme başvuruları yine göçmen bürolarından yapılmaktadır ama ilk başvurudaki gibi çok fazla belgeye gerek yoktur. İkamet adresinde değişiklik varsa, iş durumu değişmişse mutlaka büroya bildirmeniz gerekiyor.

Değişiklikleri bildirmediğiniz, uzatma yapmadığınız zaman oturma izniniz iptal olabilir ve ülkeden çıkartılabilirsiniz.

Evlilik Yoluyla Endonezya Oturma İzni

Endonezya vatandaşıyla evlenen Türk vatandaşları oturma izni almaya hak kazanabilir. Oturma izni işlemlerinde evlenilecek Endonezya vatandaşının sponsor olarak nitelendirilmesi önemlidir.

Evlilik yoluyla uzun süreli oturma izni almak biraz daha kolaydır. İşlemler daha hızlı ilerler ve ülkede yaşamaya başlayabilirsiniz. Evlilik söz konusu olan başvurularda evlilik Türkiye’de gerçekleşmişse yasal ispatlarını yetkililere sunmalısınız.

Evlilik gerçekleşeli uzun zaman olmuş ve çocuk dünyaya gelmişse yabancı ebeveynle birlikte çocuk içinde başvuru oluşturmak gerekebilir.

Çalışma Yoluyla Endonezya Oturma İzni

Endonezya oturma izninin alınması çoğunlukla ülkede çalışacak olanların kullanması şeklindedir.

Çalışacak olanlar kararlıysa uzun süreli oturma iznine başvurabilir ama önce bir deneme süresi düşünüyorlarsa kısa süreli oturma iznine de başvurabilirler.

Kısa süreli oturma izninde sürekli yenileme işlemi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. İş aracılığıyla ülkeye gelecek olanlar Türk şirketlerden, Endonezya vatandaşlarının işletmelerinden iş bulabilirler.

Her iki durumda sponsorluk belgesini yetkililere sunmak gerekiyor. Başvuru sırasında çalışacağınız yer belliyse iş yeriyle ilgili bilgileri ve belgeleri de başvuru dosyanıza ekleyebilirsiniz. Yetkililer gerek görürse inceleyip değerlendirecektir.

Eğitim Yoluyla Endonezya Oturma İzni

Endonezya’da eğitim alacak olan Türk öğrenciler, eğitim almayı düşündükleri üniversitelere başvuruda bulunabilir. Vize alarak ülkeye gidip bu işlemleri halledenler, ardından hemen oturma iznine başvurabilirler.

Üniversite tarafından kabul edilirseniz; göçmen bürosundan oturma izninizi alırken eğitim amaçlı olarak ülkede bulunduğunuzu ispat etmelisiniz. Bu durumda öğrencilik bilgilerinizi, kabul edildiğiniz üniversiteden verilmiş davet mektubunu, eğitimin kaç yıl süreceği, bölümün ne olduğu gibi genel bilgileri başvuru dosyanızda belirtmeniz gerekecektir.

Eğitimleri 4-5 yıl sürecek olanlar uzun süreli oturma iznine başvuruda bulunabilirler. Okul herhangi bir sebeple uzadığı zaman oturma izninizi uzatmayı ihmal etmemelisiniz.

Oturma iznini uzatmayı unutursanız; eğitim hayatınız ve ülkedeki yaşamınız son bulabilir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ayşe dedi ki:

    Endonezya emekli bir Türk vatandaşa da çalışma izni veriyor mu? Koşulları nasıl öğrenebilirim?