Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Güney Afrika vatandaşlığı nasıl alınır, vatandaşlık almak için yapılması gerekenler nelerdir soruları sıklıkla sorulmaktadır.

Güney Afrika vatandaşı olabilmek için diğer tüm ülkelerde olduğu gibi belli başlı prosedürleri yerine getirmek gerekmektedir. Bu prosedürleri sağlamanız halinde sorunsuz şekilde vatandaşlık başvuru sürecini tamamlamanız mümkün olmaktadır.

Afrika’da vatandaşlık veren ülkeler oldukça çoktur ancak her ülkenin kendine göre bazı kıstasları bulunmaktadır. Bu kıstasları yerine getiren kişilerin herhangi bir nedenden zaman kaybetmeden vatandaşlık alabilmesi mümkün olmaktadır.

Pek çok kişi şartları sağladıktan sonra sürecin hızlı ilerlemesine şaşırmaktadır. Siz de her şeyi olması gerektiği gibi yaparsanız Güney Afrika vatandaşlığı almanız çok zor olmayacaktır.

Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Güney Afrika vize ekşi sözlük gibi platformlarda sıklıkla konuşulmaktadır. Vize kadar sık konuşulan bir başka konu ise vatandaşlıktır.

Vatandaşlık için nasıl alınır, ereye başvuru yapılır, hangi evraklar gereklidir gibi birçok soru sorulabilmektedir. Bu sorulara ilaveten çifte vatandaşlık alınabilir mi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından ayrılmak gerekir mi gibi konularda da endişeli olunabilmektedir.

Güney Afrika vizesi nasıl alınır sorusu gibi vatandaşlık nasıl alınır sorusu da doğrudan prosedürlere bağlıdır.

Ülkede doğum, evlilik, kan bağı, yatırım, para gibi kaynaklar vatandaşlık almaya yardımcı olabilmektedir.

Doğumla Güney Afrika Vatandaşı Olunur mu?

En kolay hangi ülkenin vatandaşı olunur sorusuna birçok cevap verilebilir ancak hiçbir ülkenin vatandaşlığı gerçekten çok basit değildir.

Yapılması gereken ilk iş vatandaşlık alınabilecek durumları göz önünde bulundurmaktır.

Doğumla vatandaşlık almak bu konuda en önemli adımlardan bir tanesidir.

Güney Afrika’da herhangi bir hastanede dünyaya gelen çocuk, yaklaşık 18 yaşına kadar vatandaşlık alabilme şansına sahiptir.

Bebek dünyaya geldiği an yasalar gereği vatandaşlar arasında kabul edilir ancak resmi olarak vatandaş kabul edilmesi için ailesinin işlemleri yapıp nüfus kaydına geçirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde kendi isteği ile 18 yaşına kadar vatandaşlığı onaylama ya da reddedip ayrılma hakkı da tanınmaktadır.

İkametle Güney Afrika Vatandaşı Olunur mu?

Güney Afrika vatandaşlığı alma konusunda kararlı olan kişiler, şartları sağlayıp sağlamadıklarına göz gezdirmeliler. Bu şartlardan bir tanesi de ikamet süresidir.

Doğum yoluyla vatandaşlık alamayan kişilerin büyük çoğunluğu süre üzerinden vatandaşlık başvurusunda bulunmayı tercih etmektedir.

Süre üzerinden vatandaşlık başvurusu bulunmadan önce bir adreste düzenli olarak ikamet etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

İkamet etme sürecinde kiradaysanız ödemelerinizi aksatmamanız, bulunduğunuz çevrede kimseye rahatsızlık vermemeniz son derece önemlidir. Bu şekilde en az 5 yıllık ikamet süresini doldurduktan sonra Güney Afrika vatandaşlık başvurusunu yapabilme şansınız olacaktır.

Başvuruyu yaparken temkinli olmaya dikkat etmelisiniz. Vatandaşlıktan dilediğiniz gibi sonuç alabilmek için yasadışı kalma gibi bir duruma kalkışmamaya özen göstermelisiniz.

Ebeveyn Aracılığıyla Güney Afrika Vatandaşı Olunur mu?

Güney Afrika vize işlemleri gibi vatandaşlık işlemleri de kontrollü şekilde gerçekleştirilmelidir.

Kişi herhangi bir eksik olmadığından emin olana dek süreci takip etmelidir. Bu noktada vatandaşlık isteyenlerin ebeveynleri konusunda da şanslı olmaları mümkündür.

Anne ya da babadan yalnızca bir tanesinin Güney Afrika vatandaşı olması, kişinin Güney Afrika vatandaşlığına başvuru yapması için yeterli kabul edilmektedir.

Anne ya da babasından bir tanesi Afrikalı olan biri bunu muhakkak ispat etmelidir. İspatın ardından kolaylıkla vatandaşlık temin edilebilmesi mümkün olmaktadır.

Kan bağı, vatandaşlığın hem zamanını hızlandırmakta hem de süreci daha kolay bir hale getirmektedir.

Evlilikle Güney Afrika Vatandaşlığı Alınır mı?

Evlilikle vatandaşlık alma düşüncesine sahip olan kişiler bunu Güney Afrika için yapabilirler.

Güney Afrika’da ikamet eden birçok kişi ile bu nedenle evlilik yapıldığı bilinen bir gerçektir. Ne var ki evliliğin yanında vatandaşlık için süreye ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir.

Güney Afrika vatandaşlığını alabilmek için evlenmek istediğiniz kişinin de bu ülke vatandaşı olması gerekmektedir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin taraflardan bir tanesi Güney Afrikalı olduğunda süreç başlatılabilmektedir.

Vatandaşlık için başvuru yaptığınızda karşınıza 2 yıllık süre şartı çıkacaktır. Evliliğiniz 2 yılı doldurmadan vatandaşlık için başvuru yapmanıza onay verilmemektedir.

Güney Afrika Vatandaşlığı İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Güney Afrika vatandaşlık başvurusu için öncelikle ülkede bu alanda hizmet evren daireye başvuru yapmanız önerilmektedir.

Başvuruyu Afrika’da bulunan yetkili firmaya yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta Türkiye üzerinden de başvuru yapmanız gerektiğidir.

Güney Afrika’da başvuru yapılması gereken nokta İçişleri Bakanlığı olarak bilinmektedir. Bu noktaya başvurunuzu yaptıktan sonra size dönüş yapılacak ve gerekli evrakları derleyip teslim etmeniz söylenecektir.

Evrak tesliminden sonra başvuru süreci inceleme noktasında geçecektir. İncelemenin ardından görüşmeye çağırılıp birtakım sorular sorulacaktır.

İstenilen cevapların alınması halinde onay verilecek ve vatandaşlık süreci olumlu şekilde sonlanacaktır.

Güney Afrika Vatandaşlığına Vekâletle Başvuru Yapılır mı?

Güney Afrika vatandaşlığı için başvuru yapmayı düşünen kişiler muhakkak firmalarla karşılaşacaktır.

Birçok firma sizin yerinize biz başvuru yapalım kampanyası ile işinizi kolaylaştırmayı önerecektir. Bu noktada her ne kadar firmalar vekâletle ciddi anlamda iş kolaylaştırıcı olsa da ne yazık ki Güney Afrika bu konuda ılımlı bir yanıt vermemektedir.

Kişi, vatandaşlık için gerekli olan tüm başvuruları kendi başına yapmak mecburiyetindedir.

Herhangi bir firmaya ya da akraba veyahut tanıdık herhangi bir kimseye verilen vekâletin hiçbir şekilde kabul edilebilmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle süreci bizzat kendiniz takip etmeye özen göstermelisiniz.

Güney Afrika Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler

Güney Afrika vatandaşlığı için başvuruda bulunan kişiler tüm evrakları eksiksiz şekilde derleyip toparlamalıdır. Bu evraklar arasında pasaport ve kimlik en önemlileri olarak kabul edilmektedir.

Pasaportunuzda herhangi bir yırtık olmaması, eksik yaprak bulunmaması ve süresinin 10 yıldan daha uzun olmaması önemli konu başlıklarıdır. Bunların yanı sıra başvurunuzu yaptığınız zaman boş yaprakları bulunduğundan da emin olmanız gerekmektedir.

Güney Afrika vatandaşlığı için gerekli belgelerden bir diğeri son 3 aylık çalışma dokümanlarınızdır. Bunun dışında sağlık raporu, sabıka kaydı ve biometrik fotoğraf da istenen diğer evraklar arasında kabul edilmektedir. Bunlarla birlikte kurum ekstra belge isteği olduğunda tarafınıza bilgi vermektedir.

Güney Afrika Vatandaşlık Başvurusu Mülakatı

Güney Afrika vatandaşlığı için başvuru yaptığınızda tüm evrakları teslim etmeniz gerekir.

Evrak tesliminin ardından kurum sizden görüşmeye katılmanızı da istemektedir. Bu görüşmede temel amaç vatandaşlık vasıflarına sahip olup olmadığınıza göz gezdirmektir.

Kişi görüşme esnasında kendini anlatabilecek kadar dil bilip bilmediğini, iyi bir vatandaşlık niteliğine sahip olup olmadığını dile getirmektedir. Bunlarla birlikte ülkenin tarihi, yaşanan önemli olaylar ve toplum için gerekli olan bazı yasa ve kanunlar sorulmaktadır.

Kişi bu sorulara doğru şekilde cevap verirse Güney Afrika vatandaşlığı alması mümkündür.

Güney Afrika Çifte Vatandaşlık Veriyor mu?

Güney Afrika çifte vatandaşlık alınabilmesi için başvuru yapılan diğer ülkenin de onay vermesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak başvuru yapan birinin çifte vatandaşlık için onay alma ihtimali yüksektir. Türkiye’nin çifte vatandaşlığa onay vermesinin ardından Güney Afrika da verecek ve bu şekilde kişi her iki ülkenin de vatandaşı olarak yeni vatandaşlığına da kaydını tamamlamış olacaktır.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır? için yorumda bulun

    Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır? için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Güney Afrika Vatandaşlığı Nasıl Alınır? için ilk yorumu yapabilirsin.