Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

Güney Kore çifte vatandaşlığı almak, Kore’nin kültürü ve yaşam şartları nedeniyle son yıllarda sıklıkla araştırılmaktadır. Güney Kore çifte vatandaşlık veriyor mu? Çifte vatandaşlık şartları neler? Hangi yollarla Güney Kore vatandaşı olabilirim? Sorularının cevaplarını öğrenerek ilk adımı atabilirsiniz.

Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

Son zamanlarda Kore dizileri ve K-Pop gibi eğlence sektörüyle dünya genelinde popülerliğini arttırmaya başlayan Güney Kore 2010 yılının öncesine kadar çifte vatandaşlık vermemekteydi.

2010 yılından itibaren vatandaşlık vermeye başlayan Güney Kore günümüzde artık çifte vatandaşlığa onay veren ülkeler arasında yer almaktadır.

Güney Kore Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Her ülke çifte vatandaşlık için farklı kriterleri şart koşabilmektedir. Tüm ülkelerin kabul etmiş oldukları genel geçer şartlar bulunmamakla birlikte, çoğu ülkenin genellikle baz almakta olduğunu söyleyebileceğimiz bazı şartlardan bahsedilebilir. Güney Kore içinse şartlar şu şekildedir:

  • Güney Kore’ye yerleşim yaparak vatandaşlık almak için en az beş yıl Güney Kore’de yaşamış olmanız gerekmektedir.
  • Oturma izni vizenizin F-5 vizesi yani kalıcı oturma izni vizesi olması ve bu vize süresi boyunca üç yılını Güney Kore’de geçirmiş olmanız gerekmektedir.
  • Ülkenin yasalarında geçen ve yetişkinlik şartı olan 20 yaş sınırını doldurmuş veya 20 yaşından gün almış olmanız gerekmektedir.
  • Kendinizi geçindirebilecek düzenli bir geliriniz, varsa ailenize de bakabilecek maddi yeterliliğe sahip olmanız gerekmektedir.
  • Güney Kore’nin koştuğu başka bir şart ise Kore diline en az temel düzeyde hâkim olmanız, yazabiliyor ve konuşabiliyor olmanızdır.
  • Başvuru yapan kişinin aynı zamanda ülke kültürü hakkında yeterli bir bilgiye sahip olması, kültürü benimsemiş olması gerekmektedir.
  • Başvuru yapılırken kişiden adli sicil kaydı da istenmekte ve sicil kaydının temiz olması da bu gereklilikler arasındadır.

Güney Kore Vatandaşıyla Evlenerek Çifte Vatandaşlık Almak

Günümüzde evlenerek Kore vatandaşlığına sahip olmak mümkündür hatta bu yolla vatandaşlık almak diğer alternatiflerden daha kolaydır. Güney Kore’nin evlilik bağı üzerinden yapılan vatandaşlık başvurularına getirdiği bazı şartlar vardır.

  • Güney Koreli biriyle evlenen kişiler bu evliliği Kore dışında bir ülkede yaptıysa, evliliğin gerçek olduğunu kanıtlamak adına evlilik evraklarını Güney Kore’ye iletmesi gerekmektedir. Aksi takdirde evlilik gerçek sayılmayacaktır.
  • Evlenen çiftin öncelikle oturma izni almak için başvuru yapması gerekmektedir.
  • Oturma izni alan çiftin evliliklerinin ilk iki yılını ya da üç yıllık evlik söz konusuysa bir yılını Güney Kore’de geçirmiş olmanız gerekmektedir.
  • Eşlerden vatandaşlığı alacak olan tarafın Kore dilini iyi bilmesi, Korece yazabilmesi ve konuşabilmesi de konulan şartlardan biridir. Aynı zamanda bu tarafın Kore kültürüne dair bilgisinin istenilen düzeyde olması da gerekmektedir. Bu iki koşul vatandaşlık alacak olan tarafın mülakata tutulmasıyla ölçülüp değerlendirilir.
  • Şart koşulan diğer bir etmen ise evlenen kişilerin 19 yaşında veya bu yaşın üstünde olmaları gerekiyor olmasıdır.

İş İlişkileri Nedeniyle Güney Kore’den Çifte Vatandaşlık Almak

Güney Kore yatırım ve iş ilişkileri nedeniyle hem vatandaşlık hem de uzun süreli oturma izni vermeye başlamıştır.

Yatırım yoluyla vatandaşlık elde etmek için:

  • Güney Kore’de size ait ve işlemekte olan bir iş kurmuş olmanız gerekmektedir.
  • Kurmuş olduğunuz şirket veya iş kapsamında sizin dışınızda çalışmakta olan, en az on kişiye iş veriyor olmanız ön görülmektedir.
  • Çalışanlarınızla kişisel ya da aileyi içeren bir kan bağını yakınlığınız olmaması gerekmektedir.

Güney Kore’den Oturum İzniyle Çifte Vatandaşlık Almak

Güney Kore ülkesinde 5 yıl yaşamış olan kişilerin vatandaşlık almak için başvuru yapmalarına izin vermekte. Güney Kore’ye yerleşen göçmenler bu 5 yılı doldurduktan sonra göçmenlik fırsatlarından yararlanarak vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanıyorlar.

Başvuru değerlendirmelerinde en çok dikkat edilen yerler, Kore diline olan hâkimiyetiniz (temel dil bilgisi kabul edilmemekle birlikte, akıcı Korece konuşuyor ve Korece yazabiliyor olmanız istenmektedir), suç geçmişinizin bulunmuyor olması ve Kore kültürüne dair bilginizin yeterli olmasıdır.

Tüm bu kriterlerin test edileceği bir mülakata tabii tutulur ve mülakat sonrasında başvurunuzla değerlendirmeye alınırsınız. Bununla birlikte sadece oturum izniyle yapılan vatandaşlık başvurularının kabul edilme oranının oldukça az olduğu da bilinmektedir.

Eğitim Yoluyla Güney Kore’den Çifte Vatandaşlık Almak

Güney Kore ülkesinde lisans, mastır ve doktora gibi üç aydan fazla sürecek derece programları için eğitim alacak kişileri için uzun süreli oturma izni olan D-2 vizesi (öğrenci vizesi) vermektedir. Alınan eğitimin başarıyla tamamlanması sonunda Güney Kore bu kişilere oturma iznini çalışma iznine çevirmesine izin vermektedir. Mezuniyetini tamamlamış kişiler bazı ön aşamaları gerçekleştirdikten sonra vatandaşlık başvurusu yapabilirler.

Beş yıl boyunca ülkede ikamet etmek şartı bu durumda da geçerli olmaya devam ettiği için, kişinin eğitiminin bitişinden itibaren verilen bir yıllık iş bulma süresince iş bulup, ilk yılından sonra düzenli olarak iş anlaşmasını yenilemesiyle bu beş yıllık süre şartını doldurduktan sonra başvurularını yapabilirler.

Hizmet Yoluyla Güney Kore’den Çifte Vatandaşlık Almak

Ülkede farklı hizmet alanlarında hizmet vermekteyseniz veya hizmet vermeye başlayarak vatandaşlık almanız mümkün. Eğitmenlik ve tercümanlık bu açıdan en çok başvurulan sektörlerdir.

Eğiticilik için;

  • İngilizce öğretmenliği mesleği yapacak kişiler için Güney Kore hükümeti herhangi bir diploma talep etmezken, bu kişilerin İngilizce seviyesini, kabul gördüğü bazı sınavlar aracılığıyla test etmektedir.
  • Eğitimcilik sektöründe işe başlamanızla beraber herhangi bir izne gerek olmaksızın çalışabilirsiniz.

Tercümanlık için ise;

  • Kişi ana dili, Korece veya İngilizce dillerinde tercümanlık yapabilecek kadar uzmanlaşmışsa ülkede çalışma hakkına sahip olur.
  • Tercümanlık üzerine iş bulan ve iyi ilişkiler geliştiren kişi vatandaşlık başvurusu yapabilir.
  • Kişinin kendini bu süre içerisinde verdiği hizmet ve eğitimin kalitesiyle iyi bir itibara ulaştırması gerekmektedir. Vatandaşlık başvurusu değerlendirmesi yapılırken bu çevre ilişkisi olumlu etki yaratmaktadır.

Güney Kore Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Olmalıdır?

Resmi kurumlara yapılan her başvuru gibi, vatandaşlık başvurusu yaparken de hazırlamanız gereken belge ve evraklar vardır. Hazırlayacağınız bu evrak ve belgelerin teslim öncesinde titizlikle bilgi toplanması ve sonrasında teslim edilirken eksiksiz olması büyük önem taşımaktadır.

  • Yapılan başvurunun Korece yapılması gerekmektedir. Yabancı diller kabul edilmemektedir.
  • Göçmenlik bürosundan alınmış ve doldurulmuş bir adet form ile boyutu 4X5 cm olacak şekilde bir adet biyometrik fotoğraf.
  • Orijinalini de yanında bulundurmak koşuluyla pasaportunuzun bir adet renkli fotokopisi.
  • Vatandaşlık başvurusunda bulunduğunuzun beyan ettiğiniz dilekçe.
  • 000.000 KRW değerinde paranız olduğunu göstermekte olan banka hesap dökümü. (Her durumda istenmeyebileceği gibi, bazı durumlarda 10.000 doların üstünde bir miktar gösteren banka hesabı dokümanı da istenebilmektedir.)
  • Ülkede yaşamakta olduğunuz ya da yaşadığınız süreç boyunca kaldığınız evin, dairenin tapusu veya kira sözleşmesi.

Göçmenlik bürosuna teslim edilen bu belgelerle başvurunun ilk aşaması tamamlanmış olur. Belgelerinde bir sıkıntı olmayan ve değerlendirmeye alınan kişiler bu aşamadan sonra iki aşamalı biri yazılı biri sözlü olacak şekilde sınava tabii tutulur.

İlk aşamasında ülkenin kültürü, coğrafyası, siyasi durumu gibi konular üzerinden sorular sorulmaktadır. Sınavdan başarıyla geçmek için 60 puan ve üzeri alınmış olması gerekmektedir.

Yazılı sınavı geçen kişiler sözlü sınavda dil bilgisi üzerinden değerlendirilirler. Kişinin konuşma ve anlama becerisine bakılır ve anı zamanda ülke hakkında düşünceleri de alınır.

Başvuru yapan kişilerin sınavlardan sonraki aşamaları göçmenlik bürosu üzerinden takip etmeleri gerekir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu? Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu? için yorumda bulun

    Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu? için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Güney Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu? için ilk yorumu yapabilirsin.