Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan oturma izni, diğer adı ile D vizesi ülkede 90 günden daha fazla kalmak isteyen kişilerin alması gereken izin/vize türüdür. Bulgaristan’da yaşamayı ya da öğrencilik, yatırım, evlilik gibi amaçlarla uzun süre kalmayı düşünüyorsanız oturma vizesi almanız gerekiyor.

Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan oturma iznini en kolay veren ülkelerden birisi. AB üyesi ülkelerin vatandaşları Bulgaristan’da yaşamak ve çalışmak için izin dahi almak durumunda değiller. Ancak Türk vatandaşlarının 90 günden uzun sürelerle Bulgaristan’da bulunmaları için mutlaka izin almaları gerekiyor.

Evlilikle Bulgaristan Oturma İzni Almak

Bir Bulgar vatandaşı ile evlendiyseniz ve oturum izni alacaksanız öncelikle evliliğiniz nerede yapıldığı önem arz eder. Bulgaristan’da evlendiyseniz sorun yok ama Türkiye’de evlendiyseniz evliliğinizin Bulgaristan’da tanınması gerekli. Bunun için Türkiye’de evlilik evraklarınızı Bulgaristan’a götürerek Bulgaristan evlilik cüzdanı almalısınız.

Bulgaristan evlilik cüzdanını edindikten sonra Türkiye’den D vizesi için başvuru yaparak Bulgaristan’a gitmeli ve “Yabancılar Şubesi” aracılığı ile oturma izni için başvurmalısınız. Evliliğinizi ispatınız ile ilgili bir sorun yoksa 10 gün içerisinde oturma izniniz verilir.

Bulgaristan vatandaşı ile evlenerek oturum alıyorsanız Bulgar eşiniz size bakacağını taahhüt etmelidir. Türk vatandaşı için de Bulgar bankasından hesap açılmalı ve içerisinde en az 1500 euro bulundurulmalı.

Bulgaritan'da İkamet İzni Almak

Bulgaritan’da İkamet İzni Almak

Emekliler İçin Bulgaristan Oturma İzni

“Bulgaristan emekli vizesi” ya da ” Bulgaristan emekli oturma izni” gibi özel bir vize veya oturma izni olmadığını bilmelisiniz. Ancak sizin çalışma hayatınızı bitirmiş olmanız ve düzenli bir gelirinizin olması D vizesi alırken işinize yarayacaktır.

Oturma izni öncesi alacağınız D vizesinde emekli olduğunuzu, emeklilik evraklarınızı eklerseniz işiniz kolaylaşır. Ancak yine diğer kriterleri sağlamalı ve belgeleri tamamlamalısınız.

Ev Alana Bulgaristan’da Oturum İzni

Bulgaristan yatırım ile oturma izni alma konusunda 2013 yılında yeni bir yasa çıkardı. Yasaya göre Bulgaristan gayrimenkul alan kişilere vatandaşlık vermeye başladı. Oturma izni ile 3 yıl Bulgaristan’da yaşarsanız ardından Bulgaristan vatandaşlığı almanız da mümkün olacak.

Bulgaristan oturma izni için 300.000 Euro değerinde bir gayrimenkul almanız gerekli. Ancak yabancı vatandaşların Bulgaristan’da gayrimenkul alması için bir şirket kurmaları ya da var olan bir şirkete %50 oranında ortak olması gerekiyor.

Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni

Bulgaristan’da eğitim alacaksanız Bulgaristan’a gitmeden önce Türkiye’de bulunan konsolosluk ya da büyükelçiliklerden D vizesi almanız gerekiyor. Bu aşamada okulunuzun kabul belgesi ve Bulgaristan’da yaşayacağınız evin kira kontratı ya da yurt bilgileri mutlaka yanınızda olmalı.

D vizesi alarak Bulgaristan’a gittikten sonra “Yabancılar Şubesi”‘ne başvuru yaparak 10 gün içerisinde Bulgaristan Liçna kimlik kartı alabilirsiniz.

Bulgaristan D Vizesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Bulgaristan uzun süreli oturum izni almak istiyorsanız öncelikle Türkiye’de bulunan Bulgaristan temsilciliklerine yani konsolosluk veya büyükelçiliklere yapmanız gerekiyor.

Oturma izni için gerekli olan belgeleri hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer gerekli koşulları taşıyorsanız D vizesi almanızda herhangi sakınca yoksa vizenizi alırsınız. Ancak bu süreç çoğu zaman yeterli değildir ve ülkeye gittiğinizde Bulgaristan İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olan göçmen bürosuna gitmeniz gerekir ve işlemlerinizin devamı buradan ilerler.

D vizesi başvurunuzun sonucu yaklaşık 45 gün içerisinde sonuçlanacaktır. Ancak eğer sizden ekstra evrak talep edilme durumu olursa bu sürenin uzaması da olasıdır.

Bulgaristan Oturma İzni Ücreti

Bulgaristan D vizesini Türkiye’den alırken vize harcı yatırmanız gerekiyor. Bulgaristan D vizesi ücreti 100 Euro. Ayrıca vizenizin kabul edilmesi için 30.000 Euro bedelli sağlık sigortanızın da bulunması gerekiyor.

Sağlık sigortası fiyatları değişiklik gösterebilmekle beraber 30 günlük sağlık sigortasının ortalama ücreti 30 Euro olarak bilinmektedir.

Bulgaristan Oturma İzni- D Vizesi - Gerekli Belgeler, Şartlar ve Avantajlar

Bulgaristan Oturma İzni- D Vizesi – Gerekli Belgeler, Şartlar ve Avantajlar

Bulgaristan Oturum Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Bulgaristan oturma izni almak için ihtiyaç duyduğunuz belgeler değişiklik gösterebilir. Bu nedenle başvuru öncesinde konsolosluklara telefon ile ulaşarak güncel listeyi kontrol etmenizde fayda bulunuyor. Aklınızda fikir oluşması için istenecek evrakları paylaşalım.

[duyuru renk=”info”] Oturma izni için gerekli belgelerin Bulgarca olması gerektiğini unutmayın.[/duyuru]

  • Eğer oturum izninizin nedeni iş olacaksa çalışacağınız ya da açtığınız şirketin tüm bilgileri
  • Bulgaristan’da yaşayacağınız evin kira kontratı
  • Eğer eğitim nedeni ile oturum vizesi alacaksanız okuyacağınız okuldan kabul edildiğinize dair kabul belgesi
  • Bulgaristan’da doğum yapıp çocuğunuzun Bulgaristan vatandaşı olmasını sağladıysanız doğum belgesi örneği
  • Emeklilik sonrası Bulgaritan’da yaşadıysanız emekliliğinizi kanıtlayan resmi bir belge
  • Bulgarca’ya çevrilmiş ve herhangi bir sabıkanızın olmadığını kanıtlayan sabıka kaydı
  • Biometrik fotoğraf kurallarına uygun şekilde çektirilmiş 4 adet vesikalık
  • En az 2 yıl daha geçerliliği ve boş sayfası olan pasaportunuz
  • Doğru ve uygun şekilde doldurmuş D vizesi başvuru formu
  • En az 3 aylık olmak şartı ile 30.000 Euro bedeli olan sağlık sigortası
  • Eğer aile üyelerinden Bulgaristan’da yaşayan mevcut ise; göndermiş olduğu davet mektubu
  • Bulgaristan’da kaldığı sürece yaşamını sürdürmesini sağlayacak paranın belgesi

Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Yenilenir?

Bulgaristan oturma izni yenileme işlemini yine Bulgaristan’dan yapabilirsiniz. Başvurunuzu bir önceki oturma izninizin bitimine en az 20-25 gün varken yapmanız önemli.

Oturma izni yenileme başvurunuzu Bulgaristan’ın büyük şehirlerinde bulunan “Yabancılar Şubesi” üzerinden halledebilirsiniz. Yenileme işlemi için de yine ilk başvurunuzda yanınızda olan belgeleri hazırlanmanız gerekiyor. Evrakların resmi dilde olması önemli. Bulgarca haricinde farklı dilde hazırlanan evraklar kabul edilmez.

Bulgaristan Oturma İzni ile Avrupa Seyahat Hakkı

Bulgaristan oturma izniniz olması sizi Bulgaristan vatandaşı yapmaz. Bu nedenle AB ülkelerini seyahat hakkınız da olmaz. AB ülkelerinin vatandaşlarının AB ülkelerinde özgürce seyahat hakkı bulunuyor. Bulgaristan da bir AB ülkesi olduğundan dolayı diğer Avrupa ülkelerini vizesiz şekilde gezebiliyor. Ancak siz oturma izniniz ile bu özgürlüğe sahip olamazsınız.

Bulgaristan oturum izni ile AB ülkelerine seyahat edebilmenin tek istisnası oturum iznini evlilik nedeni ile almış olmanızdır. Eğer durum böyleyse eşiniz ile beraber seyahat edebilme şansınız bulunuyor. Ancak yine tek başınıza izniniz bulunmuyor.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Nina kaya dedi ki:

    Merhaba ben bulgar vatandaşıyım ölüm de bulgar vatandaşi eşim türk vatandaşı bulgar oturma izni almak istiyoruz eşime yalnız d vize için 30.000 euro sağılık sigortası mi yatirmamiź gerekiyo cevap verirseniz sevinirim teşekurler âimdiden