Memurlar Ne Zaman ve Nasıl Yeşil Pasaport Alır?

Memurların ne zaman ve nasıl yeşil pasaport alabileceği konusu aydınlatılması gereken bazı noktalar içermektedir. Pek çok memur, yeşil pasaport hakkına sahip olup olmadığını ve nasıl çıkartabileceklerini merak ediyor.

Yeşil pasaport avantajları çok olan bir pasaport türü. 160 ülkeye vizesiz geçiş gücü olan yeşil pasaport, kişileri vize alma derdinden kurtarmaktadır.

Kişiler hem vize işlemi için uğraşmamaktadırlar hem de vize harcı gibi bir masraftan da kaçınmış olurlar. En az 6 ay, en fazla 5 yıllığına çıkartılabilen Yeşil pasaportu her devlet memuru alabilir mi? Öğretmenler yeşil pasaport alabilir mi? Yeşil pasaportu nerden ve nasıl alacaklar? gibi soruların cevabı merak edilen ve aydınlatılmayı bekleyen noktalardan bazılarıdır.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Memuriyette kıdem denilen bir diziliş söz konusudur. 1. derece memurluğun en üst kıdemidir en alt kıdem ise 13. Derecedir. Kıdem yıllara göre belirli periyotlarda artış göstermektedir ve kişinin memur olduğu alana göre kaçıncı kıdemden başladığı da değişir. Her memur 13. Kıdem olarak göreve başlar gibi bir kural söz konusu değildir.

1., 2. ve 3. kıdem memurlar yeşil pasaport çıkartmaya hak kazanırlar. Ayrıca memurun güncel olarak çalışıyor olma durumuna sahip olması gerekmemektedir. Emekli bir memur da eğer bu kademelerde hizmet verdiyse yeşil pasaport çıkartabilir.

Yeşil pasaport başvurusu yapma hakkına sahip 1., 2. ya da 3. kıdeme sahip memurun eşi ve çocukları da yeşil pasaport çıkartabilirler ancak bu hususta bir sınırlama söz konusudur.

Kıdemli memur çocukları eğer reşit değillerse yeşil pasaport çıkarma hakkına sahiptirler. Eğer reşitlerse, 25 yaşını doldurana kadar memur çocuğu yeşil pasaport çıkarma hakkını saklı tutar ancak evli olmamalıdır, öğrenci olmalıdır ve herhangi bir işte çalışıyor olmaması gerekmektedir. Stajyer olarak çalışmalarında bir sakınca yoktur.

Eğer kıdeminiz yetersizse devlet memuru olsanız dahi ne yazık ki yeşil pasaport hakkınız bulunmuyor. Bu nedenle kıdeminiz ne zaman uygun olursa o zaman yeşil pasaport çıkartabilirsiniz ve aileniz de bu haktan yararlanabilirler.

Memuriyette kıdem her 3 yılda bir artmaktadır. 8 yılda ise disiplin suçu işlememiş memurlara 1 kıdem daha verilir. Şu anki kıdeminize göre gerekli hesaplamaları yaptığınızda kaç yıl sonra yeşil pasaport çıkartma hakkına sahip olacağınızı öğrenebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport yani Hususi pasaport almak için gerekli şartları sağladığınız taktirde, il  nüfus müdürlüklerine başvurarak burada işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru için randevu almanız gerekebilir. Yanınızda yeşil pasaport almak isteyen kişiden istenen belgeleri eksiksiz getirmeniz gerekmektedir aksi taktirde zamanınızı boşa harcamış olursunuz.

Yeşil Pasaport Almak İçin Ne Gerekli?

Yeşil pasaport alma hakkına sahip bir vatandaşsanız birkaç belgeyle beraber il Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Başvuruda bulunmadan önce birkaç basit adımla bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekir. Randevunuzun gününü ve saatini belirledikten sonra yeşil pasaport için gerekli belgelerinizi toplayıp nüfus müdürlüğüne belirlenen gün ve saatte giderek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Yeşil Pasaport İçin Randevu Nasıl Alınır?

3 ya da daha az derecede kıdeme sahip memurlar, kendi adlarına yeşil pasaport çıkartabilirler. Yeşil pasaport çıkartmak isteyen kişiler T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden randevu almalıdır.

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine giriniz. Karşınıza çıkan ana sayfada sağ üst tarafta hizmetlerimiz başlığı bulunmaktadır ve buna tıklamanız gerekmektedir. Açılan menüde ana hizmetler, nüfus hizmetleri, vatandaşlık hizmetleri ve online hizmetler olmak üzere 4 başlık sıralanacaktır. Fare imlecini ana hizmetlerin üzerine getirin ve açılan diğer menüde pasaport başlığına tıklayın.
  • Karşınıza gelecek sayfada pasaport randevu sistemi düğmesine tıklayın.
  • Açılan yeni sekmede yeni kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi pek çok işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Pasaport randevu al düğmesine bastığınız taktirde yeni bir sayfaya yönlendirileceksiniz.
  • Sizden çıkarmak istediğiniz pasaport türü, T.C. kimlik numaranız, adınız, soy adınız, doğum tarihiniz, telefon numaranız ve ekranda belirtilen güvenlik kodunu girmeniz istenecektir. Hususi pasaport (yeşil) seçiniz ve ilgili kısımları doldurunuz.
  • Bir sonraki ekranda hangi ilde oturduğunuzu seçtikten ve randevu almak istediğiniz tarihi takvim üzerinde işaretledikten sonra ileri tuşuna basınız. Randevunuz işleme alınacaktır. Randevuya gitmeyecekseniz mevcut randevunuzu en az 30 dakika içinde iptal etmeniz gerekecektir.

Yeşil Pasaport Harcı

Yeşil pasaport çıkarırken sizden harç parası alınmamaktadır. Yalnızca 160 TL değerindeki pasaport defter parasını ödeyerek yeşil pasaport çıkarma işlemlerinin mali kısmını bitirmiş olursunuz.

Yatırdığınız ücret sistemde görüneceği için sizden başvuru sırasında dekont talep edilmeyecektir. Bu nedenle dekontunuzu saklamanıza gerek yoktur.

Diğer pasaport türlerinde defter bedelinin haricinde harç ücreti de alınmaktadır ve harç paraları pasaportun yılına göre değişmektedir. En az 6 aylık en fazla 5 yıllık olarak çıkartılan yeşil pasaport, süresi ne olursa olsun istenen ücret değişmemektedir.

Yeşil Pasaport Nasıl Çıkartır?

Yeterli kıdeme sahip ve çalışmaya devam eden memurların öncelikle İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden randevularını almaları gerekmektedir.

Randevu aldıktan sonra yeşil pasaport çıkartmak isteyen kişi defter bedelini yatırarak dekontunu saklamalıdır. Başvuruda yanında olması gereken yeşil pasaport belgeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İç işleri Bakanlığı’na yazılmış olan yeşil pasaport talep yazısı il nüfus müdürlüğüne randevuya giderken yanınızda götürmeniz gereken belgelerden bir tanesidir.
    Yeşil pasaport talep yazısını mevcut olan iş yerinizin yetkili kişilerine imzalatmanız gerekmektedir.
  • C. kimlik kartınızı mutlaka yanınızda götürmelisiniz. Fotokopisi randevuya gelen kişilerden talep edilmemektedir.
  • Önceden pasaporta sahipseniz bu pasaportların asıllarını da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Eskiden pasaportunuzun süresini uzatmak için yeniden pasaport çıkartmanıza gerek kalmıyordu, yalnızca yeniden kaşe basılarak aynı pasaportu kullanabiliyordunuz. Şu anki durumda pasaportlar yenilenirken tamamen baştan çıktığı için eski pasaportlarınızı yanınızda getirmeniz istenmektedir.
  • 6 ay içinde çekinmiş olduğunuz güncel biometrik fotoğraflardan 1 tane getirmeniz yeterlidir.

Emekli Memur Kendi Adına Yeşil Pasaport Nasıl Çıkartır? Yeşil Pasaport Belgeleri

İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden randevunuzu alıp defter parasını yatırdıktan sonra, talep edilen belgelerle müdürlükten başvuruda bulunabilirsiniz.

  • TC. Kimlik kartınızın aslı talep edilen belgeler arasındadır.
  • Yeşil pasaport talep yazısını yazdıktan sonra, emekli olduğunuz en son kuruma giderek bu formu imzalatıp onaylatmanız gerekmektedir. Onaylatmadığınız taktirde başvurunuz sayılmayacaktır.
  • Eskiden sahip olduğunuz pasaportları, İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerine göstermek durumundasınız. Pasaportlarınızı belgeleriniz arasına eklemeniz gerekmektedir.
  • Güncel olarak çekildiğiniz biometrik fotoğrafınız. 1 adet yeterli olacaktır ve 6 ay içinde çekinmiş olmanız gerekmektedir.

Memur Çocukları İçin Yeşil Pasaport Nasıl Çıkartılır? Yeşil Pasaport Belgeleri

Memur çocukları 25 yaşını doldurmadıysa, evli değilse ve hala okuyorsa yeşil pasaporttan yararlanabiliyor. İstenilen şartları sağlayan memur çocukları, randevularını aldıktan ve defter bedelini yatırdıktan sonra istenen belgeleri toparlayarak yeşil pasaport sahibi olabiliyorlar.

  • TC. kimlik kartının aslı ve öğrenci belgesi memur çocuklarının görevli kişilere gösterme zorunluluğu olan belgelerden. Öğrencilik durumunuz eğer sistemde görünüyorsa öğrenci belgesine gerek kalmayacaktır ancak yanınızda götürmenizde fayda var.
  • Memur olan ebeveyninizin çalıştığı yere ait imzalı talep yazısı. Eğer çocuk erişkin değilse ya da engele sahipse ebeveyni yanında olmalıdır. Ebeveyni ilgili makamda bulunmayacaksa muvafakatname de belgeler arasında girmelidir.
  • Erişkin engelli çocuğun sağlık raporu istenen belgeler arasındadır.
  • Önceden alınmış pasaport varsa bu pasaportlar da görevlilere sunulmaktadır.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

İlginizi Çekebilir bu yazı ile alakalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Caner Turhan dedi ki:

    Ben memur çocuğuyum 20 yaşındayım. Evli değilim ve eğitimime devam ediyorum. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’den randevu aldım işlemleri hallettim. Belgeleri hazırlarken bir iki eksiğim olmuş. O yüzden benim hatam kaynaklı süreç uzadı. Fakat eksiklerim olmasa dikkatsiz davranmasam çok daha hızlı şekilde alabilirdim. 25 yaşınıza gelmeden başvurmalısınız çünkü o yaştan sonra alamıyorsunuz diye biliyorum. Evlilik konusu da kısıtlamalar arasında haberiniz olsun.