Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Yurtdışı seyahatlerinin en büyük sıkıntı çoğu zaman vize olmaktadır. Vize alma işlemleri bazı prosedürler yerine gelmediğinde daha da uzamaktadır.

Vize almak için doğrudan başvuruda bulunabileceğiniz gibi aracı kurumlardan yardım alabilirsiniz. Vize almak zaten zorken Schengen vizesi almak daha zordur. Schengen vizesi birçok ülkede geçerli, kapsamlı bir vize türüdür. Dolayısıyla uygulanan şartlar, prosedürler daha detaylıdır.

Schengen vizesini, birkaç ülkeyi ziyaret etmek için alacaksanız; hangi ülkede daha uzun süre kalacağınızı belirlemeli ve başvurunuzu o ülkenin elçilik ya da konsolosluğuna yapmaya dikkat etmelisiniz. Schengen vizesi başvurusunun doğru ve eksiksiz yapılması önemlidir.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi, çoğunluğu Avrupa ülkesi olan birçok ülkede geçerli olan kapsamlı bir vizedir. Bir kez almanız durumunda Schengen kapsamındaki ülkelerin her birine bu vize ile seyahat edebilmeniz mümkün.

Norveç, İsviçre, Danimarka, Lichtenstein, İzlanda, Yunanistan, Belçika, Macaristan, Portekiz, Hollanda, Polonya, Almanya, Malta, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Lüksemburg, Finlandiya, İspanya, Slovenya, İsveç, Avusturya, Fransa, İtalya, Litvanya ülkelerinden birine ziyaret yapacaksanız; Schengen vizesi almanız daha akıllıca olacaktır.

Schengen vizesinin geçerli olduğu ama Schengen vizesi alınamayan ülkeler de vardır. Seyahat planınıza göre gideceğiniz ülkelerin yetkili birimlerinden mutlaka bilgi almalısınız. Schengen vizesinde gün sınırı önemli bir detaydır. 5 yıllık Schengen vizesi almış olsanız bile belirlenen gün sayısından fazla bölgede kalamazsınız.

Schengen Vizesi Türleri

Schengen vizesinin kullanım türüne göre kendi içerisinde çeşitleri vardır. Turist gezileriniz için C tipi Schengen vizesini tercih etmelisiniz. Havaalanı transitleri için A tipi, uzun süreli oturmayı kapsayan seyahatler için D tipi Schengen vizesine başvurmalısınız. Alacağın vize türüne göre ücretlerde de değişiklik olmaktadır. Schengen vizesi ücretleri 2018 yılında da her yıl olduğu gibi güncellenmiştir.

A tipi Schengen vizesi, havaalanı aktarmalı uçuşlarınız için gerekli olmaktadır. Amerika’ya giderken Almanya’dan aktarma yapacaksanız; Almanya için A tipi Schengen vizesi almalısınız. A tipi Schengen vizesinde, vizeyi hangi ülkeden aldıysanız o ülkeye giriş yapmanız gerekiyor. Bu tip Schengen vizesini tüm Schengen ülkelerinde kullanamıyorsunuz.

D tipi Schengen vizesi, uzun Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun yanıt kabul edilebilir. Eğitim, iş,  değişim programı gibi sebeplerle Schengen vizesine ihtiyacınız varsa D tipi Schengen vizesine başvurmalısınız.

Schengen vizesi nasıl alınır öğrencilerin de merak ettiği bir konudur çünkü birçok öğrenci eğitimini Avrupa ülkelerinde almayı tercih eder.

schengen vizesi ülkeleri - schengen vizesi şartları - öğrenciler nasıl alır?

schengen vizesi ülkeleri – schengen vizesi şartları – öğrenciler nasıl alır?

Öğrenciler de ilk etapta D tipi Schengen vizesine başvurmalıdır. 90 günden fazla bölgede kalmak için geçerli olan vize türü budur. Ancak bu sadece vizeyi aldığınız ülke için geçerlidir. Yani Schengen ülkeleri arasında geçiş yaptığınızda süre yine 90 olacaktır. Ayrıca D tipi vize ile gittiğiniz ülkeye vardıktan sonra oturma izni işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor. Bunun için ülkelerin belirli süreleri var.

C tipi turist Schengen vizesi kendi içinde çeşitlere sahiptir. Tek giriş, çift giriş, çoklu giriş şeklindeki kategoriler, Schengen bölgesine kaç kez gideceğiniz ile ilgilidir. Tek giriş bir seferlik, çift giriş iki seferlik, çoklu giriş ise vize süreniz boyunca bölge sınırsız giriş imkanı vermektedir.

Schengen Vizesi için Şartlar

Schengen vizesinde şartlar, ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel şartlar olarak bazı hususlar vardır ve her ülke için bu şartlar geçerlidir. Başvuran kişinin 18 yaşında olması, yasal geçmişinin temiz olması, her ülke için farklı olmak üzere banka hesabında yeterli para bulunması, pasaportunun bulunması ve geçerliliğinin en az 3 ay olması genel şartlardandır.

Ülkelere özel şartlar için başvuru yapacağınız ülkenin elçilik ya da konsolosluk web sitelerini ziyaret ederek inceleme yapabilirsiniz. Şartlar konusunda en zorlu olan ülke ise Almanya’dır. Eğer başka bir ülkeye gidecekseniz; Schengen vizesi talebinizi Almanya elçilik ya da konsolosluğundan almayı tercih etmemenizde fayda var.

Kolay Schengen vizesi veren ülkeler; Macaristan, İtalya, Yunanistan ve İspanya olarak kabul edilebilir. Bu ülkeler diğer Schengen ülkelerine oranla vize işlemlerinde kolaylık sağlamaktadır.

Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler

Vize başvurunuz için gereken belgeleri genel ve özel olarak ayırmak mümkün. Hangi amaçla gidecekseniz gidin başvuru için genel belgeler herkesçe hazır edilmelidir. Bu noktadan sonra gidiş amacınıza, yönteminize göre bazı ek belgeler hazırlamanız gerekir.

Schengen vizesine başvuracak olan herkes; vize başvuru formunu, yakın zamanda çekilmiş ve pasaport kullanımına uygun tarza fotoğrafından en az 3 adedi, en az 2 sayfası boş olan ve 3 ay geçerliliği olan pasaportunu ve fotokopisini, sicil kaydı belgesini, seyahate ait uçuş biletlerini, konaklama rezervasyonunu ispat eden belgeleri, bankada yeterli geçim parasını gösterir banka belgesini başvuru sırasında yanında bulundurmalıdır.

Tüm belgeler hazırlandıktan sonra vize türünüze, gidiş amacınıza, nerede kalacağınıza, hangi ülkenin elçiliğinden vize talep edeceğinize bağlı olmak üzere çeşitli belgeler hazırlamanız gerekecektir. Kolay Schengen vizesi nasıl alınır diyorsanız; şartlara tam olarak uyduğunuzdan ve gerekli belgeleri eksiksiz hazırladığınızdan emin olmalısınız.

İşle ilgili seyahatler için işveren referans mektubu, iş yerine ait ticari sicil kayıtları, vergi beyanları ve şirkete ait hesabın detaylarını gösterir banka belgesi başvuru dosyasına eklenmelidir. Eğitim amacıyla seyahat edecekler; ülkeden almış olduğu davet mektubunu, eğitimine yönelik bilgileri gösteren belgeleri hazırlamalıdır.

Aile, akraba ziyareti gibi bir durum varsa aileden gelen resmi davet mektubu başvuru dosyasına eklenmelidir. Schengen ülkesindeki akraba o ülkenin vatandaşı değilse; kişinin oturma izni belgesinin kopyası da başvuru sırasında gerekli olacaktır.

schengen vizesi fiyat ve süresi - schengen vizesi ekşi

schengen vizesi fiyat ve süresi – schengen vizesi ekşi

Schengen Vizesi Nereden Alınır?

Schengen vize nasıl alınır sorusundan sonra cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de Schengen vizesi nereden alınır sorusudur. Schengen vizesi birçok ülke tarafından verildiğinden vizeyi alabileceğiniz birçok yer var.

Schengen ülkelerinden olan ülkelerden 25 tanesinin vize verme yetkisi var. Bu ülkelerin konsolosluklarından ya da elçiliklerinden Schengen vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Seyahat edilecek ülkeden, birçok ülkeye seyahat edilecekse gidilecek ülkeden vize başvurusu yapılması önerilir.

Schengen Vizesi Başvurusu Ne Zaman Yapılmalı?

Schengen vizesi başvurunuzu en doğru tarihte yapmanız seyahat planınızın aksamaması için önemli bir detay. Schengen vizesi işlemleri genelde hızlı ilerliyor olsa da bazı ülkelerin elçiliklerinde bu süre bir haftadan uzun olabiliyor. Ayrıca vize başvurusu için önceden randevu almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Kısa süreli seyahatler için vize alacak olanlar 5-6 hafta önceden randevu  almalıdır. Uzun süreli seyahatler için çok önceden elçilikle görüşüp bilgi aldıktan sonra randevu talebinizi oluşturabilirsiniz.

Schengen Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Schengen vizesi başvuruları genellikle 72 saat içinde sonuçlanmaktadır. Başvuran kişinin durumuna göre, başvuru yapılan ülkenin prosedürüne ve yoğunluğuna göre bu süre bazen uzayabilir.

Bazı ülkelerde başvurunun sonuçlanması 15-20 günü bulabilmektedir. Seyahat planınızı yaparken başvurunun sonuçlanma süresini de hesaba katmalısınız.

Schengen Vize Başvuru Sonucu

Başvuru sonucunuz olumlu olursa hazırlığınızı yapıp yola koyulabilirsiniz ama başvurunuz olumsuz sonuçlanmışsa maalesef bütün planlarınız alt üst olmuş demektir.

Başvurunuz bir sebep gösterilerek reddedilmişse ve düzeltilebilecek bir durumsa; gerekli düzenlemeleri yapıp yeniden başvuruda bulunabilirsiniz.

Değiştirilemeyecek bir durumdan dolayı başvurunuz kesin olarak reddedilmişse yeniden başvuruda bulunmanızın büyük olasılıkla bir faydası olmayacaktır.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Vizesi Nasıl Alınır? için yorumda bulun

    Schengen Vizesi Nasıl Alınır? için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Schengen Vizesi Nasıl Alınır? için ilk yorumu yapabilirsin.