Doğumla Vatandaşlık Veren Avrupa Ülkeleri

Doğumla vatandaşlık veren Avrupa ülkelerinin her birinin prosedürü farklı işlemektedir. Doğum birçok ülke için vatandaşlığa giden yolu açıyor ama bazı şartlar, sınırlar söz konusu olabiliyor.

Doğumla vatandaşlık veren ülkeler 2018 yılında da her yıl olduğu gibi bazı değişiklikler yapmıştır.

Ülkelerin vatandaşlık yasaları içinde doğum söz konusu olduğunda çok ciddi şartlar aranması pek mümkün olmuyor. Doğum yeri esasına göre vatandaşlık dünya üzerinde hemen her ülkede aktif olarak uygulanmaktadır.

Sınırları içinde doğan bebeğe vatandaşlık veren ülkelerden bazıları çocuklara çifte vatandaşlık imkanı da sunmaktadır. Böylece büyük bir sorun ortadan kalkar ve çocukların tercih yapmaya zorlanmasına gerek kalmaz. Çifte vatandaşlık veren ülkeler dışında elbette bu uygulamaya izin vermeyen ülkeler de vardır.

Doğum yoluyla vatandaşlık alma konusunda birçok ülke çeşitli fırsatlar sunmuşken; doğal olarak doğum turizmi de ciddi şekilde patlamıştır. Doğumla vatandaşlık veren ülkeler 2017 yılına oranla günümüzde sayıca çoğalmışlardır.

Çok sayıda aile çocuklarının iyi bir Avrupa ülkesinin vatandaşı olmasını hayal eder ve bu  sebepten doğumu, Avrupa ülkelerinde yapma kararı verir. Ülke tercihinizi yaparken doğum yapacağınız ülkenin toprak esasına göre vatandaşlık veren ülkeler içinde yer almasına dikkat etmelisiniz.

Aile fertlerinden birisinin bile vatandaş olmadığı bir ülkede doğum planlamak her çift için zor bir iştir. Tanıdığı kimsenin olmadığı bir ülkede doğum yapmak her kadın için zordur. Üstelik güvenebileceğiniz bir doktor bulmak da tanımadığınız bir ülkede kesinlikle zordur ama çocuğun geleceği için tüm bu sıkıntılara katlanmak da mümkün.

Avrupa ülkelerinden birinde dünyaya gelen ve o ülkeden vatandaşlık alan çocuk, ileride Avrupa ülkeleri içinde vizesiz olarak gezebilecek, o ülkelerden birinde iyi bir eğitim alabilecek ve güzel bir iş bulabilecek. Üstelik ilerleyen yıllarda anne baba da aynı ülkeden vatandaşlık talebinde bulunabilir.

Doğum ile vatandaşlık işlemlerinde her ülkenin prosedürü farklı olsa da başvurular için hemen hemen benzer belgeler ve şartlar aranmaktadır. Bu nedenle doğum yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunacaksanız; çocuğun doğum belgesini, ailenin ve çocuğun nüfus kayıt örneklerini, pasaportları ve kimlik fotokopilerini başvuru dosyasına eklemelisiniz.

Doğum ile Almanya Vatandaşlığı

Doğum ile vatandaşlık veren Avrupa ülkelerinden ilki Almanya’dır. Almanya’da doğum yapmak geçmiş yıllarda çok avantajlı değildi. Ülke, çocuk reşit olduğunda iki vatandaşlıktan birini seçmeyi zorunlu kılıyordu.

Almanya doğum ile vatandaşlık konusunda yaptığı yeni düzenleme ile ülke sınırları içinde dünyaya gelen çocukların iki vatandaşlığı da kullanabilmesine imkan verdi.

Çocuklar reşit olduklarında çifte vatandaş olarak yaşamlarına devam edebilecek; aile kökeninin bağlı olduğu ülkeden de kopmadan Almanya’nın eğitim, iş, sağlık imkanlarından faydalanabilecektir.

Doğum Yoluyla Avusturya Vatandaşlığı

Anne ya da babanın Avusturya vatandaşı olduğu durumlarda, çocuk meşru ise yani yasal bir evlilikten dünyaya gelmişse çocuk Avusturya vatandaşlığına kabul edilmektedir.

Çocuğun gayri meşru olarak dünyaya gelmesi durumunda anne Avusturya vatandaşı ise çocuk doğum hakkıyla vatandaşlığı kazanacaktır.

Babanın Avusturya vatandaşı olması durumunda, baba ile annenin evlenmesi gerekmekte ve evlilik yasal olarak gerçekleştikten sonra çocuk vatandaşlık almaya hak kazanabilmektedir. Yani Avusturya’dan doğum yoluyla vatandaşlık alabilmek için kilit nokta annedir.

Doğum ile Vatandaşlık Almak - Yurt Dışında Doğum
Doğum ile Vatandaşlık Almak – Yurt Dışında Doğum

Doğum Yoluyla Belçika Vatandaşlığı

Doğum sebebiyle Belçika vatandaşlığı alabilmek için ülke sınırları içinde 1 Ocak 1967 tarihinden önce dünyaya gelmiş olmanız gerekmektedir. Böyle bir sınır koyulmasında en temel neden ülkenin genç nüfusa ihtiyacı olmasıdır. Ayrıca anne ya da babanız Belçika vatandaşı ise ülkeden vatandaşlık alma şansına sahipsiniz.

Anne baba arasında yasal bir bağ olmasa bile bu hakkınızdan faydalanabilirsiniz. Doğum belgesi, Belçika vatandaşı olan ebeveynin vatandaşlığını ispat eden belge başvuru yaparken yeterli olacaktır.

Doğum Yoluyla İngiltere Vatandaşlığı

Doğum sebebiyle vatandaşlık alanların sayısı hızla artınca İngiltere çözümü 1983 yılında yasayı değiştirmekte bulmuştur. Böylece anne ya da baba İngiliz değilse, İngiltere doğmuş olmak vatandaşlık için yeterli olmuyor.

Anne ya da baba İngiltere vatandaşı ise ya da gayri meşru durumlarda anne İngiltere vatandaşı ise çocuk, İngiltere’de 5 yıl yaşamak, 5 yıl içinde ülkeyi 450 günden uzun süre terk etmemiş olmak şartlarını sağlıyorsa vatandaşlık alabiliyor.

Doğum Yoluyla Fransa Vatandaşlığı

Fransa’da doğum vatandaşlık için büyük bir fırsattır. Birçok Avrupa ülkesinin aksine Fransa yabancı anne babaların, Fransa’da doğan çocuklarına da vatandaşlık imkanı vermektedir.

Fransa’da doğum yapmanın avantajları tam da bu noktada başlıyor. Çocuk 16 yaşına geldiğinde Fransa’dan vatandaşlık talep edebiliyor.

Ebeveynlerden en az birinin Fransız vatandaşı olması durumunda, kişi 5 yıl boyunca Fransa^da yaşamışsa çocuğuna Fransız vatandaşlığı için başvuruda bulunabiliyor.

Doğum Yoluyla Hollanda Vatandaşlığı

Hollanda’da doğum vatandaşlık için önemli bir kriterdir çünkü Hollanda başka yollarla kolay kolay vatandaşlık vermez. Hollanda vatandaşlık kanunlarında aile bağı oldukça önemli bir kavramdır.

Anne ya da babanın Hollandalı olduğu durumlarda çocuk doğrudan Hollanda vatandaşı kabul edilir. Ülkede Hollandalı ebeveyn tarafından evlat edinilmiş yabancı çocuklara da vatandaşlık fırsatı verilmektedir.

Doğum Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı

Doğum yoluyla vatandaşlık almak için anne ya da babanın İrlanda vatandaşı olduğu durumlarda çocuk 18 yaşından önce vatandaşlık alacaksa başvuruyu ebeveynler yapmalıdır.

Form 9 doldurarak başvuru yapılabilir. Çocuğun İrlanda’da doğması söz konusuysa başvuru için form 11 doldurularak başvuru yapılmalıdır.

Doğum Yoluyla Lüksemburg Vatandaşlığı

Lüksemburg doğum yoluyla vatandaşlık konusunda çok katı kuralları olmayan ülkelerden birisidir.

Anne ya da babanın Lüksemburg vatandaşı olması, ailede Lüksemburg vatandaşı olmamasına rağmen çocuğun ülke sınırları içinde doğması vatandaşlık talep etmek için yeterli olmaktadır. Başvurular için de çok tuhaf belgeler ve şartlar da aranmıyor.

Doğum Yoluyla Monako Vatandaşlığı

Monako vatandaşlığı için doğum yöntemini tercih edecek olanlar çocuğa vatandaşlık başvurusu yapılacağı sırada meşru olarak evli olmalılar.

Evlilik dışı çocukların vatandaşlık başvurusuna olumlu yaklaşılmamaktadır. Ancak anne ya da baba Monako vatandaşı ise ve yasal olarak evlilerse dünyaya gelen bebek doğrudan Monako vatandaşı kabul edilecektir.

Doğum Yoluyla Beyaz Rusya Vatandaşlığı

Beyaz Rusya ya da Belarus, doğum yani kan bağı söz konusu olduğunda vatandaşlık veren ülkelerden bir tanesidir.

Ülke sınırları içinde dünyaya gelmiş, ülke vatandaşı olan bir ebeveynden dünyaya gelen çocuklar vatandaşlık talebinde bulunabilirler.

Başvuru sırasında doğum belgesi, nüfus kayıt örneği gibi belgelerle ailevi durumu ispat etmeniz gerekiyor.

Doğum Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı

Bulgaristan’a doğum yoluyla vatandaşlık başvurusu yapma süreci oldukça karmaşıktır. Nüfus mübadelesine bağlı karışıklıklar birçok Türk vatandaşının kafasında soru işaretine neden olmaktadır.

Günümüzde ise ülkede dünyaya gelen çocuklar, ebeveynlerinden biri Bulgar vatandaşı olan çocuklar Bulgaristan vatandaşlığını talep edebilir. 18 yaşından küçük çocuklar için başvuru sürecini yasal varisler yürütmelidir.

Doğum Yoluyla Macaristan Vatandaşlığı

Macaristan doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden bir tanesidir. Boşanma, vefat gibi durumlar söz konusu olduğunda ek belgeler yetkililere sunulmalı ve başvuru bu şekilde yapılmalıdır.

Anne ya da baba Macar vatandaşı ise ya da  çocuk ülke sınırları içinde doğmuşsa vatandaşlık işlemleri yapılabilir.

Doğum Yoluyla Moldova Vatandaşlığı

Moldova doğum ile vatandaşlık yasalarında çok çeşitli durumlar için imkan vermektedir.

Ebeveynlerden biri Moldova vatandaşı ise, çocuk vatansız ebeveynlerden olmasına rağmen Moldova’da dünyaya gelmişse, aile başka ülke vatandaşı olmasına rağmen çocuk Moldova sınırları içinde doğmuşsa vatandaşlık başvurusu yapılabilir.

Doğum Yoluyla Polonya Vatandaşlığı

Polonya sınırları içinde dünyaya gelen her çocuğa vatandaşlık verilmez. Sadece ailenin bilinmediği durumlarda, çocuk ülke sınırları içinde doğmuşsa doğrudan Polonya vatandaşlığına alınır.

Polonyalı bir ebeveyn tarafından evlat alınan çocuk da vatandaşlık talep edebilir. Polonya’da doğarak vatandaşlık alabilmenin bir diğer yolu da ebeveynlerden birinin Polonyalı olmasıdır.

Doğum Yoluyla Romanya Vatandaşlığı

Aileden biri Romanya vatandaşı ise vatandaşlık almakta sorun yoktur ama evlilik dışı çocuklarda süreç farklı işlemektedir. Aile boşanmışsa, boşanma tarihi üzerinden 300 gün geçene kadar çift evli kabul edilerek bu süreçte dünyaya gelmiş çocuklar Romanya vatandaşlığına alınır.

Ayrılık durumlarında Roman vatandaşı olan annenin başvurusu da çocuğun vatandaşlık başvurusu için yeterli olmaktadır.

Doğum Yoluyla Slovakya Vatandaşlığı

Anne ya da babanın Slovak olduğu durumlarda çocuk vatandaşlığa kabul edilir.

Yabancı vatandaşların, ülke sınırları içinde doğmuş çocuklarının vatandaş kabul edilebilmesi için ebeveynlerden en az birinin 8 yıl ülkede kesintisiz olarak yaşamış olması gerekmektedir. Dolayısıyla yabancılar doğum yapar yapmaz Slovakya’dan vatandaşlık alamazlar.

Doğum Yoluyla Ukrayna Vatandaşlığı

Annesi ya da babası Ukrayna vatandaşı olanlar, ülke sınırları içinde dünyaya gelmiş olanlar kolayca vatandaşlık alabilirler. Ancak Ukrayna vatandaşı olan birinin, başka bir ülkede dünyaya gelmiş çocuğu vatandaşlık alabilmek için belirli bir süre Ukrayna’da yaşamalıdır. Dolayısıyla ilerleyen yaşlarda Ukrayna vatandaşlığına geçmek isterseniz; doğum bağınızı ispat ettikten sonra ülkede belli bir süre yaşamınız sürdürmelisiniz.

Doğum Yoluyla Vatandaşlık Veren Kuzey Avrupa Ülkeleri

Danimarka ailesinden biri Danimarka vatandaşı olan çocuklara vatandaşlık vermektedir ama ailenin ayrı olduğu durumlarda anne daha şanslıdır.

Anne isterse çocuğuna Danimarka vatandaşlığı alabilir ama Danimarkalı bir baba çocuğuna bu hakkı veremez.

Estonya da aileden birinin Estonya vatandaşı olması durumunda kan bağı yoluyla çocuğa vatandaşlık vermektedir.

Finlandiya’da anne ve baba için süreç farklı işlemektedir. Anne Finlandiyalı ise çocuk nerede doğarsa doğsun vatandaşlığa kabul edilir ama baba için aynı durum geçerli değildir.

İsveç, Norveç, Litvanya, Letonya ve İzlanda doğum yoluyla vatandaşlık veren diğer Kuzey Avrupa ülkeleridir. İzlanda doğum yoluyla vatandaşlık işlemlerinde vatandaş olan anneye imkan verirken babaya izin vermemektedir.

Letonya yabancı ile Leton evliliğinden doğan çocuklara çifte vatandaşlık imkanı sunmaktadır.

Doğum Yoluyla Vatandaşlık Veren Güney Avrupa Ülkeleri

Arnavutluk, Malta, İtalya, İspanya, Bosna Hersek, Hırvatistan, İspanya, Karadağ, İtalya, Makedonya, Portekiz, Sırbistan, Yunanistan, Slovenya, Vatikan Güney Avrupa ülkeleri olmakla beraber, doğum yoluyla vatandaşlık imkanı vermektedir. Bu ülkelerden bazıları doğum yoluyla vatandaşlık yasaları konusunda düzenlemeler yapmaktadır.

Bosna Hersek ebeveynlerden birinin yabancı olduğu durumlarda çifte vatandaşlık uygulamasını kabul etmektedir. İtalya, Yunanistan ve İspanya doğum ile vatandaşlık vermek konusunda pek zorluk çıkmayan üç Güney Avrupa ülkesidir. 

Ülkelerin doğum yoluyla vatandaşlık verme prosedürleri değişiklik gösterebilmektedir. Duruma göre çeşitli düzenlemeler yapıldığından şartlar, gerekli belgeler değişiklik gösterebilir.

Doğum, kan bağı gibi durumlar söz konusu olduğunda hemen her ülke vatandaşlık işlemlerinde daha yumuşak kurallar belirlemektedir. Haliyle vatandaşlık işlemleri daha kolay ve hızlı ilerlemektedir.

Evlilik, yatırım, iş, eğitim gibi birçok yöntemde vatandaşlık için birkaç yıl beklemek gerekirken doğum, kan bağı, soy ağacı, akraba bağı söz konusu olduğunda vatandaşlık başvurusu daha hızlı sonuçlanabilmektedir.

Adım Yiğit. Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Dünya'yı gezmeyi ve yeni ülkeler keşfetmeyi seviyorum. Yurt dışından vize ve vatandaşlık almak isteyenler için yararlı paylaşımlar yapmaya çalışıyor, bilgilerimi vatandaslikvize.com takipçileriyle paylaşıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Mustafa Yilmaz dedi ki:

    Doğumla vatandaşlık olayları çok sıkıntılı. Gidip 3-5 günde vatandaşlık aldırmak çok kolay değil. 6 ay 1 yıl kalacak durumunuz varsa zaten başka türlü de alabilirsiniz.